ОДОБРЕНИ ПРОЕКТИ ПО КОНКУРСОТ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДОЛГОМЕТРАЖЕН ИЛИ КРАТКОМЕТРАЖЕН ИГРАН ФИЛМ, ЗА ДОКУМЕНТАРЕН И ЗА АНИМИРАН ФИЛМ ЗА 2015 ГОДИНА

Прифатени проекти од Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен или краткометражен игран филм, за документарен и за анимиран филм за 2015 година во втор рок на одлучување

I ДОЛГОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.   НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.СвеќаркатаСмалл Мовес ДООЕЛ СкопјеСветозар  Ристовски36.000.000
2.АлександарСД Продукција ДООЕЛ СкопјеСлободан Деспотовски50.000.000

2. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАЛЦИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.
НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.Реквием за госпоѓа ЈСкопје Филм Студио ДООЕЛ СкопјеБојан Вулетиќ4.500.000
2.Устав на Република ХрватскаРеволутион продукција ДООЕЛ СкопјеРајко Грлиќ4.500.000
3.Словенија, Австралија, утре и светотКино Око  ДООЕЛ СкопјеМарко Небершник4.000.000
4.СкршеноКТ Филм и Медиа ДООЕЛ СкопјеЕдмонд Будина3.500.000

3. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.
НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.Последниот од преродбеницитеДеа Продукцион ДООЕЛ ТетовоКујтим Ѓонај/Бајрам Бајрами2.000.000
2.ШампионСкопје Филм Студио ДООЕЛ СкопјеИгор Иванов3.000.000
3.Право кон ѕвездитеТомато продукција ДООЕЛ СкопјеБранислав Поповиќ2.000.000
4.Стара Дилема нова ЕраВизиони ПЛУС ДООЕЛ ТетовоСабидин Али2.500.000
5.Писмото ми го донесе шампионотВидео Студио Петковски ДООЕЛ СкопјеАлександар Манасиев и Мирко Трајановски1.300.000

II КРАТКОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.
НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.Крај без крајДрим Фектори ДООЕЛ СкопјеВладимир Митревски Ѓуле1.800.000
2.ДопирЛунар Продукција ДООЕЛ СкопјеСтојан Вујичиќ1.600.000
3.Црвената собаЦрна Мачка ДООЕЛКосара Митиќ1.800.000
4.Последните камбаниДНФ Филмс ДООЕЛ СкопјеНиколче Поповски1.600.000
5.БаскетСити Стар Продукција ДООЕЛ СкопјеДимитар Банов850.000
6.Човекот и песотСтори Скоп Продукција ДООЕЛ-ОхридАнтонио Вељаноски950.000

2. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАЛЦИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.The man in the movie cameraСмалл Мовес ДООЕЛ СкопјеMichele de Angelis1.200.000

3. КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.Сите ќе умремеХауском ДООЕЛ БитолаСашко Потер Мицевски700.000
2.Сонцето на Царевите КулиМунлајт Продукција ДООЕЛ СкопјеКатерина Бенинова700.000
3.УскаканФлип Бук ДООЕЛ СкопјеВиктор Соколовски900.000

Прифатени проекти од Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен или краткометражен игран филм, за документарен и за анимиран филм за 2015 година во прв рок на одлучување

1. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПодршка во ден
1.Здивот на АнгелотОрион ПродакшнЈани Бојаџи18.000.000
2.ЖртваСмалл МовесМарија Џиџева18.000.000
3.Ах Љубов мојаАвард Филм и ВидеоКоле Ангеловски14.300.000
4.ПијавициПанк ФилмДраган Маринковиќ7.000.000
5.KharmsМануфактира ПродукцијаИван Болотников7.000.000
6.ЖабаСкопје ФилмЕлмир Јукиќ5.400.000

2. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПодршка во ден
1.Каубој МакедонскиДрим ФекториФабио Ферреро1.200.000

3. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПодршка во ден
1.Старо железоСтримон ФилмЗлатко Калеников1.000.000
2.Cut hereВертиго ВисуалКристијан Ристески2.000.000
3.Денови како доминоКруг ФилмЛавинија Софорниевска1.000.000
4.Ќе дојдат децатаКруг ФилмАна Јакимска1.000.000
5.Кога не немаКвазар филмСтефан Палитов1.000.000
6.Еден зборСејви ПродукцијаАрсим Фазлија2.000.000
7.Шеќерни луѓеСузи Кју ПродукцијаСузана Диневски2.000.000
8.ЕленаПигменто СтудиоДина Дума1.000.000
9.Разговор за живототГалактика ПиктуресАгим Абдула1.000.000
10.БетИки Филм ПродукцијаУјкан Хусај580.000

4. КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПодршка во ден
1.БегалецЊу Момент Видео ХаусДушан Дракалски1.000.000
2.Песна за БекташотСити СтарГоце Цветановски1.400.000
3.Сонот на ДервишотЛуна Парк ПродукцијаГоран Костадинов890.000

5. КРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПодршка во ден
1.Кружно патување на монахотФлип БукЖарко Иванов1.760.000
2.ИлузијаВеда Филм ПродакшнЈелена Бешир240.000