ОДОБРЕНИ ПРОЕКТИ ПО КОНКУРСОТ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДОЛГОМЕТРАЖЕН ИЛИ КРАТКОМЕТРАЖЕН ИГРАН ФИЛМ, ЗА ДОКУМЕНТАРЕН И ЗА АНИМИРАН ФИЛМ ЗА 2014 ГОДИНА

Одобрени проекти од Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен или краткометражен игран филм, за документарен и за анимиран филм за 2014 година

 ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДДЕЛ

Наслов Продукција Режија Износ (МКД) 
ИсчезнатиотАрб филмАрбен Тачи16.000.000
Шеќерно детеСкопје филм СтудиоИгор Иванов46.000.000
Дедо и внукПандорас Бокс ПродукционИлија Пиперковски16.000.000
Проект ХепинесНово Македонско ВидеоБорјан Зафировски16.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДДЕЛ

Наслов Продукција Режија Износ (МКД) 
Ноќен животСистерс и Брадер МитевскиДамјан Козоле7.000.000
Љубовта на ЛенаФХ3Х ДОО СкопјеФлоријан Гааг5.000.000
БанатКТ Филм и МедиаАдриано Валерио7.000.000
Доме слатки домеАрнел ПродакшнФатон Бајрактари3.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДДЕЛ

Наслов Продукција Режија Износ (МКД) 
Ноќен животСистерс и Брадер МитевскиДамјан Козоле7.000.000
Љубовта на ЛенаФХ3Х ДОО СкопјеФлоријан Гааг5.000.000
БанатКТ Филм и МедиаАдриано Валерио7.000.000
Доме слатки домеАрнел ПродакшнФатон Бајрактари3.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДДЕЛ

Наслов Продукција Режија Износ (МКД) 
ПатикиЛавиринт ПродукцијаЛидија Мојсовска870.000
Исклучиво жолти лалињаАурипигментКузман Кузамановски1.000.000
ТаткоСмалл МовесСветозар Ристовски2.000.000
Ние и тиеЛунар – СкопјеСтојан Вујичиќ880.000
ЧевлиКруг филмБранко Костовски1.500.000
Борба за смртДНФ ФилмсЕлеонора Венинова2.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ  УДДЕЛ

Наслов Продукција Режија Износ (МКД) 
Ренесансен ЕмбрионЛавиринт ПродукцијаМилан Јашиќ820.000
Дива од домот за старциМедиа БроадцастингСиниша Ефтимов850.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ  УДДЕЛ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Тивката МираФрагмент филмЃорче Ставревски1.000.000
КавалТВ Студио 7Саша Станишиќ1.180.000
АКТПиреј ФилмАцо Станковски2.500.000