ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДОЛГОМЕТРАЖЕН, КРАТКОМЕТРАЖЕН ИГРАН, ДОКУМЕНТАРЕН И АНИМИРАН ФИЛМ ЗА 2019 ГОДИНА – ВТОР РОК НА ОДЛУЧУВАЊЕ

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1ТрампиФрагмент ФилмЃорче СтаврескиЃорче Ставрески31030,000,000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1Човек против јатоАполо Креативни РешенијаТамара КотевскаТамара Котевска30020,000,000
2ОсветленНово Македонско ВидеоСрѓан ЈанаќијевиќСашо Кокаланов20121,500,000
3Сите го викаат РеџоМануфактура ПродукцијаИбрахим ДеариИбрахим Деари, Артин Селмани20023,000,000
4Денот на женатаМакедонска КрепостСаша СтанишиќГоце Цветановски19423,000,000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДЕЛ

РангНасловМК ПродуцентРежијаГлавен продуцент / КопродуцентОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1Дедо оди на југСектор ФилмВинчи Вог АнзловарА Атланта - Словенија1994,000,000
2Изгубената тајнаАлка ФилмАлександра КардалевскаДегас Филм - Турција1869,000,000
3GYMСкопје Филм СтудиоСрѓан ВулетиќРефреш Продукција - БИХ, Иридиум Филм - Словенија, Догма (копродуцент)1832,700,000
4Сирена во ПаризСестри и Брат МитевскиМатијас МалзиуКинолџи Вондер Филм Овердрајв Продукција - Франција, Ентре Чиен ет Луп-Белгија (копродуцент)1634,000,000
5ЕраЛист ПродукцијаПатра КелмендиНам Креативе- Косово1563,000,000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1Нејзината приказнаЛист ПродукцијаЛидија Мојсовска Марија Апчевска Вардан Тозија Дина ДумаТамара Котевска Лидија Мојсовска Вардан Тозија Дина Дума2192,500,000
2Ветената земјаТриппле - С ТрадеЌендрим РијаниВенко Андоновски1073,000,000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДЕЛ

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1Човек од машинатаТрис ФилмсСтефан ПалитовСтефан Палитов1212,300,000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1ПочваСектор ФилмАлекс ЦветковАлекс Цветков, Никола Кузелов2752,800,000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1Еден тон патлиџаниОхо Продукција Сандра ЃоргиеваСандра Ѓоргиева158900,000