ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ПО КОНКУРСОТ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО ФИЛМСКАТА ДЕЈНОСТ ЗА 2019 ГОДИНА – ФЕСТИВАЛИ

Проекти за организирање на домашни фестивали и други филмски манифестации од меѓународен карактер 

Бр.Назив на фестивалНазив на организаторФинансиска поддршка
1.ИФФК „Браќа Манаки“ 40-то изданиеДруштво за филмските работници на Република Македонија9.500.000 ден.
2.Меѓународен фестивал на креативен документарен филм "МакеДокс"-Меѓународен фестивал на креативен документарен филм "МакеДокс"- Здружение за промоција на документаристика Македокс Скопје2.600.000 ден.
3.„ЕХО“ Фестивал на планински филмЗдружение на граѓани за организација на филмски фестивал Алпинизам. ОРГ Скопје300,000 ден.
4.„Cinedays“ 18 Фестивал на европски филмЈУ Младински културен центар Скопје3.000.000 ден.
5.„Тетова интернатионал филм фестивал- тифф ОДА“Здружение за филмски уметници Тетова Интернационл филм фестивал3.000.000 ден.
6.“Скопје Филм Фестивал 2019”Здружение за филмска продукција и дистрибуција Скопје Филм Фестивал-Скопје2.500.000 ден.
7.„Филозофски Филмски Фестивал (ФФФ)“Здружение на граѓани Филозофско друштво на Македонија800.000 ден.
8.Патувачко кино „МакеДокс 2019“Здружение за промоција на документаристика Македокс Скопје300.000 ден.
9.„48 Државен фестивал на непрофесионален филм“Кино сојуз на Македонија120.000 ден.
10.27-ми Интернационален фестивал на аматерски документарен филм „Камера 300“Здружение Кино видео клуб Студио Милтон Манаки Битола200.000 ден.
11.„Џифони Македонија“ Филмски фестивал за младиЗдружение за медиумска писменост Планет-М1.500.000 ден.
12.XIV Интернационален филмскии фестивал „Астерфест 2019“Друштво за филмска продукција и услуги Револутион ДООЕЛ увоз-извоз Скопје800.000 ден.
13.„Златно Тркало 2019“Друштво за видео и аудио продукција Супер Продукција БТР ДООЕЛ Скопје300.000 ден.
14.Денови на македонски филм „Златна рамка“Друштво за филмските работници на Република Македонија1.500.000 ден.
15.„Џифони патува“ Филмски фестивал за младиЗдружение за медиумска писменост Планет-М-400.000 ден.
16.Фестивал на нов европски филм „Beach Film Fsetival“Друштво за филмска и аудиовизуелна продукција ПИК Продукција увоз-извоз ДООЕЛ Прилеп300.000ден.
17.„Меѓународен фестивал на етнографски филм ЕТНОФФ“Македонско студентско етнолошко друштво Скопје75.000 ден.
18.Меѓународен филмски фестивал за анимиран филм - „Анимакс Скопје Фест“Аурипигмент ДООЕЛ Скопје300.000ден.