ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ПО КОНКУРСОТ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДОЛГОМЕТРАЖЕН, КРАТКОМЕТРАЖЕН ИГРАН, ДОКУМЕНТАРЕН И АНИМИРАН ФИЛМ ЗА 2019 – ПРВ РОК НА ОДЛУЧУВАЊЕ

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ во ДЕН
1.Вечерен актКино око ДООЕЛ СкопјеВасил ХристовВасил Христов34.800.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАЛЦИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.Ноќен квартетСектор Филм ДООЕЛ СкопјеВинко МодерндорферВинко Модерндорфер2.800.000
2.Празник на трудотСистерс и брадер Митевски ДОО СкопјеПјер ЖалицаПјер Жалица4.000.000
3.СкајпПигменто студио ДООЕЛ СкопјеИса ЧосаИса Чоса2.600.000
4.По тамбуритеКруг Филм ДООЕЛ СкопјеСтанислав ТомиќСтанислав Томиќ, Марио Марко Крце3.700.000
5.Молк на сиренитеСкопје Филм Студио ДООЕЛ СкопјеГазменд НелаГазменд Нела3.000.000

ДЕБИТАНТСКИ ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.Кодот на ПреспаСтримон филм ДООЕЛ СкопјеНиколче ПоповскиБорјан Јовановски2.000.000
2.Глумата како професија/мисијаЕклипс 92 ДООЕЛ СкопјеФилип ХеринРешет Камбери1.800.000
3.Небо точак земјаСупер Продукција ДООЕЛ СкопјеКоста МарковскиЗоран Димов1.500.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.Северниот полКино око ДООЕЛ СкопјеМарија АпчевскаМарија Апчевска2.200.000
2.Сети сеОДА ДОО ТетовоБерат АсаниБерат Асани2.200.000

ДЕБИТАНТСКИ КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.СценариотоЛајт продакшн ДОО СкопјеАлександра КардалевскаАлександра Кардалевска800.000
2.Обичната ЕлиМинимал колективЛавинија СофрониевскаЛавинија Софрониевска800.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.Звукот на тишинатаЛуна парк Продукција ДООЕЛ СкопјеАнастасија Л.ПиллингЉупчо Трајковски2.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.Неми филмовиФокус Покус Филм ДОО СкопјеКрсте ГосподиновскиКрсте Господиновски, Жарко Иванов1.300.000