ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ПО КОНКУРСОТ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДОЛГОМЕТРАЖЕН, КРАТКОМЕТРАЖЕН ИГРАН, ДОКУМЕНТАРЕН И АНИМИРАН ФИЛМ ЗА 2020 – ПРВ РОК НА ОДЛУЧУВАЊЕ

Врз основа на член 21 став (1) алинеја 2 и член 30 став (1) од Законот за филмската дејност („Службен весник на Република Македонија” бр. 82/13, 18/44, 44/14, 129/15, 152/15, 39/16, 58/16,11/18 и “Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 275/19), Управниот одбор на Агенцијата за филм на седница одржана на 21.07.2020 година  донесе:

  ОДЛУКА

за прифаќање на проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм. Со оваа одлука се прифаќа финансирање на следните проекти доставени по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм објавен на 15 јануари 2020 година, во прв рок на одлучување.

Долгометражни играни филмови – со мнозински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Најсреќниот човекСестри и брат МитевскиТеона С. Митевска30.000.000
2КајмакБанана филмМилчо Манчевски30.000.000

Долгометражни играни филмови – со мнозински македонски удел (Дебитанти)

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Убиј ги прво децата
Трис Филмс
Димитар Оровчанец
20.000.000
2Слатката горчина на
зрелите калинки
Веда Филмс Продакшн
Андреј Илиевски Волкашин
19.000.000
3Домаќинство за
почетници
Лист Продукција
Горан Столевски
21.500.000
4КомаГалактика Пиктурес
Агим Абдула
23.000.000

Долгометражни играни филмови – со малцински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1ЕскортСкопје Филм СтудиоЛукас Нола4.500.000
2Зад стоговитеСектор ФилмАсимина Продру4.000.000
3Живи и здравиКруг ФилмИван Мариновиќ3.500.000

Долгометражни документарни филмови – со мнозински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Време на бетонСкопје Филм СтудиоИгор Иванов 2.500.000
2Од пепел и прав до небесни височиниРеал Филм ПродакшнАљоша Симјановски 1.800.000
3Скопски балансЛајт ПродакшнОгнен Димитровски 3.000.000
4Емигрант сум или?Арнел ПродакшнСенад Абдули 3.000.000

Долгометражни документарни филмови – со малцински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Планета на овцитеТрис ФилмсМарвин Ентхолт 3.500.000

Долгометражни анимирани филмови – со малцински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Авантурите на карикатуратаСинема ФутураВера Влајиќ 2.500.000

Краткометражни играни филмови со мнозински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Синиот час
Кавал ФилмАна Јакимска 1.200.000
2Проблемот на Тина
ПартизансРадован Петровиќ 1.500.000

Краткометражни играни филмови – со мнозински македонски удел – ДЕБИТАНТИ

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Музиканти
ДААН
Андреј Георгиев900.000
2Но дали си маж?

Минимал Колектив
Ѓорче Ставрески
1.000.000

Краткометражни анимирани филмови – со мнозински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Жиголо
Флип Бук
Жарко Иванов
1.300.000