ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ПО КОНКУРСОТ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДОЛГОМЕТРАЖЕН И КРАТКОМЕТРАЖЕН ИГРАН, ЗА ДОКУМЕНТАРЕН И АНИМИРАН ФИЛМ ЗА 2016 ГОДИНА

Прифатени проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, за документарен и анимиран филм во прв рок на одлучување

I ДОЛГОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Господ постои, се вика Петрунија“Систерс и Брадер Митевски Продакшн ДOO СкопјеТеона С. Митевска30.000.000
2.„Стравот и љубовта“Гејзер ДООЕЛ СкопјеБранко Балетич и Мето Јовановски30.000.000
3.„Можеби“Дарданиа Филм ДООЕЛ СкопјеКастриот Авдили20.000.000

2. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАЛЦИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Истерувачи на злото“Дрим Фектори ДООЕЛ СкопјеРаско Милјковиќ2.900.000
2.„Компатибилити“Сектор Филм ДООЕЛ СКопјеСтефан Командарев3.400.000
3.„Соседи“Смалл Мовес ДООЕЛ СкопјеГригор Абашиџе3.200.000

3. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ 

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Исти доживувања од различни преспективи“Арнел Продакшен ДООЕЛ експорт-импорт ТетовоСенат Абдули3.000.000
2.„Беба“Квазар Филм Доо СкопјеБлаже Дулев1.990.000
3.„Боите на Преспа-Птици“Карма Икс Ел ДОО СкопјеПеро Попов2.000.000
4.„Ѕвезден запис на Кокино“ДМФ ДОО СкопјеСашо Миленковски2.000.000
5.„Гарабет Тавитијан“Мунлајт ДОО увоз - извоз СкопјеДимитар Сеизов2.000.000

4. ДОЛГОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Јон Вардар против Галаксијата“Линкс Студиос ДООЕЛ СкопјеГоце Цветановски16.000.000

II КРАТКОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Baby Care“Контрас Филм ДООЕЛ СкопјеМаја Младеновска1.000.000
2.„Коливо“Веда Филм Продакшн ДООЕЛ СкопјеАндреј Илиевски Волкашин770.000
3.„Под иста стреа“Вертиго Висуал ДООЕЛ СкопјеИгор Христов1.800.000
4.„Види ја ти неа“Црна Мачка Продукција ДООЕЛ СкопјеГоран Столевски1.800.000
5.„Трите сестри“Аурипигмент ДООЕЛ СкопјеКузман Кузмановски1.080.000
6.„Човекот што заборави да умре“Самојлик Филм Продакшн ДООЕЛ СкопјеДимитар Оровчанец1.000.000
7.„Езерото“ДЕА Продукцион ДООЕЛ ТетовоБајрам Барјрами и Фатос Лумани1.800.000
8.„Сега или никогаш“Стори Скоп Продукција ДОО ОхридВерица Недевска Трајкова1.000.000

2.  КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Господа од Современа“Лист Продукција ДООЕЛ СкопјеАна Алексовска1.000.000
2.„Македонски Дон Кихот“ЕФА Продукција ДОО СкопјеКонстантин Плевнеш1.000.000
3.„Ромео и Јулија“ОДА ДОО екпорт-импорт ТетовоАлександар Русјаков1.000.000

3. КРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Змијулче“Флип Бук ДООЕЛ СкопјеКристина Гацова900.000
2.„Пред“Јунајтед Арт Инк СкопјеПавле Михајловски1.000.000

Прифатени проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, за документарен и анимиран филм во втор рок на одлучување за 2016 година

I  ДОЛГОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Најтешкото нештоСектор ФилмСердар Акар30.000.000

1А. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.СтелаДрим ФекториСтојан Вујичиќ13.500.000
2.Снежана на крајот умираВертиго ВизуалКристијан Ристески12.300.000
3.Лена и ВладимирМинд ПродукцијаИгор Алексов15.000.000

2.  ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Некрстени деновиСтори скоп продукцијаИво Трајков6.500.000
2.Кога дрвјата паѓаатФокус инМарисиа Никитиук5.500.000
3.Чувари на формулатаСкопје Филм СтудиоДраган Бјелогрлиќ3.500.000
4.Дивата крушаСестри и брат МитевскиНури Билге Џејлан5.500.000
5.Бегство кон моретоГејзер ПродукцијаВељко Булајиќ3.500.000

3.  ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.


НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Брод со бисериДеа ПродукцијаАлександар Зиков

2.000.000


3А. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.ЏезменЗојдерАлјоша Симјановски2.000.000
2.Локални херои-светски талентиСупер ПродукцијаАјдин Ислами2.000.000

3Б. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ ОД ПОСЕБЕН ИНТЕРЕС

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Гласови (Спомени на Илинденците)Њу Медиа 2016Сигурјон Еинарсон8.000.000

II КРАТКОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.КовчегПигменто студиоКирил Каракаш1.700.000
2.Свадбата на АнаВизиони ПлусСабидин Али1.300.000
3.ГробаротСејви ПродукцијаАрсим Фазлија 1.200.000

1А. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.СудирЛист ПродукцијаДина Дума 700.000
2.РубинФраме Ин ПродукцијаЕрман Мемеди 850.000
3.Јас не сум ИгорКонтраст ФилмСергеј Георгиев 1.000.000
4.МагнолијаПик ПродукцијаАна Опачиќ 900.000

2. KРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Веда и ДобреФлип БукВладимир Лукаш900.000

2А. KРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ ОД ПОСЕБЕН ИНТЕРЕС

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Расказ  за МакедонијаСТ ПродукцијаБоби Стоименовски2.400.000