ПРОЕКТИ ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО ФИЛМСКАТА ДЕЈНОСТ ЗА 2016

ЛИСТА НА ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ЗА ПОДДРШКА ЗА ПИШУВАЊЕ НА ДОМАШНИ СЦЕНАРИЈА

Бр.Наслов на проект
Сценарио
1.СестраДина Дума
2.Адела, НовинарЕлеонора Венинова
3.СамиДрагана Лукан Николовски

ЛИСТА НА ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ДОМАШНИ ФЕСТИВАЛИ И ДРУГИ ФИЛМСКИ МАНИФЕСТАЦИИ ОД МЕЃУНАРОДЕН КАРАКТЕР

Бр.Наслов на

проект
Назив на организаторотДиректор на фестивалот Поддршка во ден.
1.Фестивал за европски филм CINEDAYSЈавна установа Младински културен центарЗлатко Стевковски4.000.000
2.Меѓународен Фестивал на етнолошки филм “Кратово 2016“Македонско етнолошко друштвоД-р Владимир Боцев120.000
3.„Браќа Манаки“ – Интернационален фестивал на филмска камераДруштво на филмски работници (ДФРМ)Димитар Николов8.000.000
4.Мобил фестКТ Филм и МедиаДраган Мишев400.000
5.Златно тркалоДруштво за видео и аудио продукција СУПЕР ПРОДУКЦИЈА БТРЗоран Димов400.000
6.12 Интернационален филмски фестивал - АстерфестАсоцијација за фестивалски активности ТИВЕРИПОСКА АЛИЈАНСА Астерфест – Институт за краток и документарен филм, СтрумицаГоран Тренчовски800.000
7.South- East European Film festival “SEE Film festival”Универзитет за аудиовизуелни уметности,Европска, филмска, театарска и танцова академијаЈордан Плевнеш400.000
8.ЕХО фестивал на планински филмЗдружение на граѓани за организација на фестивал АЛПИНИЗАМ ОРГ - СкопјеИгор Талевски, Александар Зарапчиев300.000
9.Меѓународен филмски фестивал на духовни вредностиТоп Ворлд-ТВ и  Филмска продукција, СкопјеЗорица Костовскa200.000
10.Меѓународен фестивал на креативен документарен филм „Македокс“Здружение за промоција на документаристика „Македокс“Кирјана Алушевска Николовска2.300.000
11.24 ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА АМАТЕРСКИОТ ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ „Камера 300“Кино видео клуб „Студио Милтон Манаки“/250.000
12.Меѓународен фестивал за анимиран филм АнимаксАурипигментКузман Кузмановски1.000.000
13.Државен Фестивал за непрофесионален филмКино сојуз МакедонијаСаша Дуковски250.000
14.Скопје Филм ФестивалСкопје Филм ФестивалТатијана Јаневска2.500.000
15.Тетова Интернационал филм фестивалТетова Интернационал филм фестивалСабедин Селмани800.000

ЛИСТА НА ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ЗА ПОДДРШКА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДРУГИ АУДИОВИЗУЕЛНИ ДЕЛА – ИГРАНА СЕРИЈА

Бр.Наслов
Продуцент (Правно лице)
РежијаСценариоБрој на сезони
Број на епизоди
Поддршка во ден.
1.Црвениот поетСектор ФилмНиколче ПоповскиСашко Насев11023.000.000
2.МакедонијаДФП Јадран ФилмЗоран Петровски, Стојан Вујичиќ, Кристијан МиличБранко Шомен, Огнен Ѓеоргиевски, Никола Жежов4 (повеќегодишно финансирање)100283.000.000