ПРОЕКТИ ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО ФИЛМСКАТА ДЕЈНОСТ

Листа на прифатени проекти за поддршка за проекти од национален интерес во филмската дејност-производство на други аудиовизуелни дела – играна серија со малцински финансиски удел од Република Македонија

Бр.НасловПродуцент (Правно лице)РежијаСценариоБрој на сезониБрој на епизодиПоддршка во ден.
1.Сенките на БалканотСкопје Филм СтудиоДраган БјелогрлиќДаница Пајовиќ, Дејан Стојилковиќ, Стеван Копривница, Владимир Кецмановиќ1118.000.000
 

Листа на прифатени проекти на конкурсот за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот, едукативни програми за унапредување на филмската култура, поддршка на членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации и за издавање на публикации од областа на филмската дејност

Ред. бр.Наслов на проектНазив на организаторотПроектПоддршка во ден.
1.Чланарина за ФИПРЕСЦИ – Интернационалната федерација за филмска критика“Друштво на филмски работници на Македонија (ДФРМ)Проект за членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации12.340
2.„Дипломски филмови“Правно лице – Факултет за драмски уметности - СкопјеПроект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот / проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура2.400.000
3.Учество на летната школа за филмска реставрација на ФИАФ во рамки на фестивалот на реставрирани и новооткриени филмови во Болоња (Il cinema Ritrovato)“Правно лице – Н.У. Кинотека на Македонија - СкопјеПроект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот215.000
4.Издавање на филмско списание КИНОПИСПравно лице – Н.У. Кинотека на Македонија - СкопјеПроект за издавање публикации од областа на филмската дејност150.000
5.ИМАГО, европска федерација на кинематографи- чланаринаДруштво на филмски работници на Македонија (ДФРМ)Проект за членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации14.191
6.Патувачко кино МАКЕДОКС 2016Правно лице – Здружение за промоција на документаристика МАКЕДОКС - СкопјеПроект за едукативни програми за унапредување на филмската култура300.000
7.Летна Филмска програма- Кафе киноПравно лице – Здружение Дирекција за култура и уметност - СкопјеПроект за едукативни програми за унапредување на филмската култура150.000
8.Едукативна програма за филм – Филмот и јасПравно лице – Кино видео клуб „Студио Милтон Манаки“Проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура100.000
9.Развој на платформа за промоција краткометражни филмови од Југоисточна Европа – SEE ShortsПравно лице – КТ Филм и Медиа ДООЕЛ - БитолаПроект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот/ проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура1.000.000
10.Филмско училиште за деца „Тинтири Минтири„Правно лице – АУРИПИГМЕНТ ПРОДУКЦИЈА - Скопјепроект за едукативни програми за унапредување на филмската култура150.000
11.Интерактивна монтажно драматуршка аудиовизуелна формаФизичко лице – Лазар Секуловскипроект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот/ проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура120.000
12.Генерално годишно собрание на членките на ИМАГОДруштво на филмски работници на Македонија (ДФРМ)проект за членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации500.000