ПРОЕКТИ ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО ФИЛМСКАТА ДЕЈНОСТ ЗА 2017 ГОДИНА

Листа на прифатени проекти за организирање на домашни фестивали и други филмски манифестации оф меѓинароден карактер

Бр.Наслов на проектНазив на организа-

торот
Директор на фестивалот Поддршка во ден.
1.Меѓународен фестивал на креативен документарен филм „МакеДокс“Здружение за промоција на документаристика МАКЕДОКСKирјана Алушевска Николовска2.400.000
2.Фестивал за европски филм CINEDAYSЈавна установа Младински културен центарЗлатко Стевковски5.000.000
3.Интернационален филмски фестивал - АстерфестАсоцијација за фестивалски активности ТИВЕРИПОСКА АЛИЈАНСА Астерфест – Институт за краток и документарен филм, СтрумицаГоран Тренчовски800.000
4.Фестивал за млади „Џифони Македонија“Здружение за медиумска писменост ПЛАНЕТ МДарко Башески2.300.000
5.Меѓународен филмски фестивал за анимиран филм АнимаксАурипигментКузман Кузмановски800.000
6.Државен фестивал на непрофесионален филмКино сојуз на МакедонијаСаша Дукоски250.000
7.Интернационален фестивал на аматерски документарен филм „Камера 300“Кино видео клуб „Студио Милтон Манаки“ - Битола/250.000
8.Скопје Филм ФестивалЗдружение за филмска продукција и дистрибуција Скопје Филм Фестивал - СкопјеТатјана Јаневска2.000.000
9.Патувачки фестивал за млади Џифони ПатуваЗдружение за медиумска писменост ПЛАНЕТ МДарко Башески800.000
10.Меѓународен филмски фестивал на дебитантски филм „КинеНова“Здружение за промовирање и развој на филмската уметност и култураНебојша Јовановиќ400.000
11.Патувачко кино Македокс 2017Здружение за промоција на документаристика МАКЕДОКСКирјана Алушевска Николовска300.000
12.Меѓународен Фестивал на етнолошки филм “Кратово“Македонско етнолошко друштвоВладимир Боцев120.000
13.Тетово Интернационал Филм фестивалТетово Интернационал Филм ФестивалСабедин Селмани800.000
14.Мобил фестивалКТ Филм и МедиаДимитар Николов350.000
15.Интернационален фестивал на филмска монтажа СинематикАсоцијација на филмски професионалци и тв соработници АФП на Македонија СкопјеДејан Илиев300.000
16.Златно тркалоДруштво за видео и аудио продукција СУПЕР ПРОДУКЦИЈА БТРЗоран Димов350.000
17.ЕХО фестивал на планински филмЗдружение на граѓани за организација на фестивал АЛПИНИЗАМ ОРГ - СкопјеАлександар Зарапчиев, Игор Талевски300.000
18.Меѓународен филмски фестивал на духовни  и хумани вредности „Богородичен покров“Друштво за ТВ Продукција маркетинг и интелектуални услугиЗорица Костовска200.000
19.South- East European Film festival “SEE Film festival”Универзитет за аудиовизуелни уметности,Европска, филмска, театарска и танцова академијаЈордан Плевнеш400.000
20.Филозофски филмски фестивалЗдружение на граѓани Филозофско друштво на МакедонијаАна Дишлиеска Митова300.000
21.Катавеј онлајн и офлајн: Нови дигитални форми за филмска дистрибуција на БалканотКатавеј ДООЕЛСаша Станишиќ300.000
22.„Браќа Манаки“ – Интернационален фестивал на филмска камераДруштво на филмски работници (ДФРМ)Благоја Куновски8.000.000