ПРОЕКТИ ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО ФИЛМСКАТА ДЕЈНОСТ ЗА 2015

ПОДДРШКА ЗА ПИШУВАЊЕ НА СЦЕНАРИЈА

Назив на проект
          Вид на проект/ жанрИме на подносител
Бруто износ (Ден.)
Слатка горчина на зрелите калинкиДолгометражен игран/ драмаАндреј Илиевски Волкашин180.000
Полноќен возДолгометражен игран/ драмаКруг Продукција/ Ана Јакимска180.000
АлшарДолгометражен игран/ драмаОгнен Георгиевски180.000

ПОДДРШКА ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ДОМАШНИ ФЕСТИВАЛИ И ДРУГИ ФИЛМСКИ МАНИФЕСТАЦИИ ОД МЕЃУНАРОДЕН КАРАКТЕР

Назив на проектМесто на одржување/ датумИме на подносителПоддршка 

(Ден.)

36 ИФФК


Браќа Манаки


Битола - септември 2015ДФРМ7.700.000
CinedaysСкопје - ноември 2015МКЦ4.000.000
МакеДоксСкопје -јуни 2015Македокс2.000.000
Џифони МакедонијаСкопје - октомври 2015Џифони М2.300.000
Скопје Филм ФестивалСкопје - април 2015Скопје

Филм Фестивал
2.000.000
Астер ФестСтрумица - мај 2015Тиверполска филмска алијанса800.000
АнимаксСкопје - октомври 2015Аурипигмент800.000
ОДА Филм ФестивалТетово - септември 2015Ода филмска продукција800.000
Џифони ПатуваПрилеп, Битола, Охрид, Тетово (мај, јуни, авг, сеп.)Џифони М800.000
Фестивал на француски филм во Македонија и француски Кино клубСкопје - јуни 2015Француски институт - Скопје300.000
Festival on wheelsПрилеп, Штип , Куманово, Струга, ДојранКатавеј600.000
Златно ТркалоСкопје - април 2015Супер продукција БТР400.000
Мобил ФестивалСкопје - ноември 2015 КТ Филм и Медиа400.000
44 Фестивал на непрофесионален филмДојран - мај 2015Кино сојуз на Македонија200.000
Камера 300Битола - 2015Кино видео клуб студио Милтон Манаки200.000
SEE a ParisПариз и БерлинЕСРА200.000
Скрипт ФестСкопје - мај 2015Македонија Презент200.000

ПОДДРШКА ЗА ПРОЕКТИ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ФИЛМСКАТА ДЕЈНОСТ

Име на подносител
Назив на проект
Поддршка во ден.
Катавеј ДооелВидео он деманд VoD платформа за Југоисточна Европа со филмска база на податоци и филмска социјална мрежа1.900.000
Кинотека на РМНабавка на дигитален кино проектор2.000.000
Кинотека на РМКинопис - списание за филм200.000
МЦФМанаки - монографија за делата на браќата Манаки600.000
Здружение за промоција на документаристика Македокс
МакеДокс дистрибуција на документарни филмови - патувачко кино низ Македонија380.000
КТ Филм и МедиаПоддршка за дистрибуција на филмови на пет големи светски кинематографии во Македонија (Кина, Бразил, Мексико, Иран, Кореа) 5-7 филмови од секоја земја900.000
Дирекција за култура и уметностКафе кино Летна филмска школа150.000
КВК Студио Милтон МанакиCСинескул деј за едукација на ученици за снимање на филмови80.000
УзенгијаСинхронизирање на 6 детски филмови на македонски и албански јазик и нивна дистрибуција низ Македонија850.000
ДФРМЧленарина на македонската секција на кинематографери при ДФРМ во ИМАГО и патни трошоци за годишно собрание260.000