Резултати по Конкурс за финансирање проекти од национален интерес во филмската дејност за 2024 година – организирање на домашни фестивали и манифестации од меѓународен карактер

Согласно Законот за филмска дејност, Управниот одбор на Агенција за филм на Република Северна Македонија на седница одржана на ден 14.03.2024 година ги донесе одлуките за прифатени и одбиени проекти по Конкурс за финансирање на проекти од национален интерес во филмската дејност за 2024 година – организирање на домашни фестивали и други филмски манифестации од меѓународен карактер

Проектите кои се прифатени по овој Конкурс, се следниве: 

 р.бНазив на фестивалот/манифестацијатаОрганизаторВисина на добиена подршка
1ИФФК Браќа Манаки Интернационален фестивал на филмска камераДруштво на филмски работници на Македонија МАНАКИ10,700,000.00
2ЕХО ФЕСТИВАЛ на планински филмЗдружение на граѓани за организација на филмски фестивал Алпинизам.ОРГ1,000,000.00
3Cinedays Фестивал на европски филмЈУ Младински културен центар Скопје3,000,000.00
4ОДА Тетова интернатионал филм фестивалЗдружение на филмски уметници – Тетова2,000,000.00
5Филозофски филмски фестивал (ФФФ)Филозофско друштво на Македонија700,000.00
6Денови на македонскиот филм – Златна рамкаДруштво на филмски работници на Македонија1,200,000.00
7Филмски фестивал за млади – ЏИФОНИ МакедонијаЗдружение за ширење на филмската култура Планет – М Скопје1,500,000.00
8BEACH FILM FESTIVAL Фестивал на нов европски филмПик Продукција ДООЕЛ Прилеп2,200,000.00
9Интернационален фестивал на аматерски документарен филм – Камера 300Кино Видео Клуб Студио Милтон Манаки Битола350,000.00
10Меѓународен фестивал на етнолошки документарни филмови – Кратово 2024Македонско етнолошко друштво184,000.00
11ЕТНОФФ-Меѓународен фестивал на етнографски филмМакедонско студентско етнолошко друштво МСЕД Скопје140,000.00
12Меѓународен филмски фестивал КИНЕНОВА 2023 СкопјеАРТ Синема Здружение за промовирање и развој н филмската уметности и кулутра Скопје700,000.00
13Фестивал на европски анимиран филм „ФлипБук Филм Фестивал“Флип Бук ДООЕЛ Скопје400,000.00
14Фестивал на краток филм ФилмајЗдружение Фотокино клуб Козјак – Куманово125,000.00
15МАКЕДОКС – Меѓународен фестивал на креативен документарен филмЗдружение за промоција на документаристиката Македокс3,500,000.00
16МАКЕДОКС Патувачко киноЗдружение за промоција на документаристиката Македокс450,000.00
17Галичник Филм ФестивалДарма Филм ДОО Скопје600,000.00
18Фестивал на медитеранскиот и европскиот филм – Преку езеротоДНФ Синемон Медиа Фактори ДООЕЛ Скопје300,000.00
19Златно тркалоДруштво за видео и аудио продукција Супер Продукција БТР ДООЕЛ Скопје400,000.00
20Интернационален младински филмски камп БФЦ 2024Здружение за независна кинематографија Институт за независна кинематографија Скопје500,000.00
21Скопје Филм ФестивалЗдружение за филмска продукција и дистрибуција Скопје Филм Фестивал-Скопје1,200,000.00
22Скопје Синема СитиЗдружение Номад – Арт – Здружение за промовирање и афирмирање на културата Скопје300,000.00