Отворен повик за пријава во програмата Producers on the Move 2024

Отворен повик за пријава во програмата Producers on the Move 2024

Пан-европската мрежа European Film Promotion (Европска филмска промоција) објавува повик за претселекција на еден кандидат за учество во програмата Producers on the move 2024година.

Програмата е дизајнирана како платформа  за поттикнување на европските филмски копродукции и за развој и афирмација на европските продуценти. Учесниците добиваат можност да го претстават својот проект, да земат учество во предавања, работилници, индивидуални состаноци со филмски експерти како и можност за промоција во печатените и електронските публикации на меѓународната индустрија.

Програмата е наменета за 20 продуценти од 20 европски земји, кои задолжително мора да имаат учествувано барем во една меѓународна копродукција. Учесниците се номинираат од страна на земјата-членка. Нашата земја е членка на мрежата ЕФП од 2009 година.

За потребите на претселекција, кандидатите потребно е да ги достават следните материјали (на македонски и англиски јазик):

– мотивационо писмо;

– опис на филмскиот проект со кој кандидатот би се претставил на наведената платформа,  синопсис и изјава на режисерот;

– листа со проекти (тековни проекти во постпродукција или проекти во развој…)

– финансиски план на проектот.

Пријавата можете да ја преземете на следниот ЛИНК.

Филмовите мора да бидат со времетраење :

– до 70 минути за играни филмови

– до 60 минути за документарни филмови

– до 6 епизоди од 40 минути за играни серии

– до 15 минути за VR.

Ве молиме испратете го завршениот повик за поднесување до петок, 1 март 2024, на емаил: contact@filmagency.gov.mk