Филмографии од Македонски Режисери

БАЧАЈ РОБЕРТ

Филмографија

 • 2009 – “Maратонист” (краткометражен)
БЕКТЕШИ КУШТРИМ

Филмографија

 • 2013 – „Дилетанти“ (краткометражен)
 • 2011 – „Смртта на лебедот“ (краткометражен)
БОЈАЏИ ЈАНИ

Филмографија

 • 2011 – „Крајот на светот“ (краткометражен)

    Фестивали:

Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013
Филмски фестивал ДИВАН, Романија, 2013
Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Солун, Грција, 2012
Филмски фестивал „Eastern Neighbours“, Утрехт, Холандија, 2012
Меѓународен филмски фестивал, Драма, Грција, 2012
Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012
Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012 Таргова филмски и музички фестивал, Лоџ, Полска, 2012
Сапоро Фестивал на краткометражни филмови, Јапонија, 2012
Филмски фестивал One Country One Film, Франција, 2012
Меѓународен филмски фестивал Краткофил Плус, Босна и Херцеговина, 2012
Таборски Филмски Фестивал, Хрватска, 2012
Филмски фестивал во Ишиа, Италија, 2012
In the Palace Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Бугарија, 2012
Исмаилиа Меѓународен фестивал на краткометражен и докумантарен филм, Египет, 2012
Скопски Филмски Фестивал, Македонија, 2012
Фестивал на документарен и краткометражен филм „Кратки метар“, Белград, Србија, 2012
Регензбург Филм Фестивал (Regensburger Kurzfilmwoche), Германија, 2012
Меѓународен филмски и музички фестивал Кустендорф, Србија, 2012
Астерфест Меѓународен фестивал на краткометражен и документарен филм, Струмица, Македонија, 2010

 • 2010 – „Хомо Македоникус“  (документарен)
 • 2009 – „Автобиографија“ (TВ филм)
 • 2008 – „Вангелие по ангели“ ( документарен)
 • 2007 – „Палјачи“ (ТВ Новела)
 • 2007 – ” Секс, дрога и рокенрол” (документарен)
 • 2005 – “Tаксират” (краткометражен)

    Фестивали:

Фестивал на медитерански филм, Монпелие, Франција
Филмски фестивал Сигејт Фојл, Северна Ирска
Болоња Филмфест, Италија
Меѓународен филмски фестивал, Тирана, Албанија
Anonimul – Меѓународен Фестивал на независен филм, Романија
Меѓународен филмски фестивал  – Veria Film, Грција
Меѓународен фестивал на краткометражен филм,  Евора, Португалија
Филмски фестивал, Ленола, Италија
БалканБлекБокс фестивал, Германија
Меѓународен фестивал на независни продуценти, Константа, Романија
Меѓународен филмски фестивал, Белград, Србија
Меѓународен фестивал на краткометражен филм Aстерфест, Струмица, Македонија

 • 2005 – „Беровскиот трибун“ (ТВ документарен)

    Фестивали:

Еуроекофест – Фестивал на еколошки филмови, Софија, Бугарија

 • 2005 – „Жива смрт“ (ТВ документарен)
 • 2004 – „Феномен театар“ (ТВ серијал)
 • 2003 – „Езерото“ (документарен)
 • 2000 – „Роза без трње“ (документарен)
 • 1995 – „Ангелот, поштар и велосипед“ (краткометражен)
БЛАЖЕВСКИ ВЛАДИМИР

Филмографија

 • 2011 – „Панкот не е мртов“ (долгометражен)

    Награди:  

    Награда за најдобро сценарио – Фестивал на хуманитарни цели , Монако, Франција, 2012

    Награда од публика – Меѓународен Филмски Фестивал, Софија, Бугарија, 2012

Награден на Меѓународен Филмски Фестивал Синема Мунди, Република Чешка, 2012  

    “Кристален глобус” за најдобар филм во програмата „Исток на Западот“ – Меѓународен Филмски фестивал Карлови Вари, Република Чешка, 2011  

    Најдобра машка улога/ Јордан Симонов – Меѓународен Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2011  

    Специјална награда на жирито– Меѓународен Филмски Фестивал Прифилмфест, Косово, 2011  

    FEDEORA- Награда на критичари – Фестивал на медитерански филм, Копер, Словенија, 2011  

    Награда „Дијалог за меѓукултурни комуникации“ – Меѓународен Филмски Фестивал Котбус, Германија 2011  

    Најдобра улога/ Јордан Симонов – Филмски фестивал „Goddess of the Throne“, Урошевац, Косово, 2011  

    Награда за најдобар филм и МЕДИА награда – Филмски фестивал Тирана, Албанија, 2011

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Сан Себастијан, Шпанија, 2014

Филмски фестивал, Солт Лејк Сити, САД, 2013 

Меѓународен Филмски фестивал „Златна липа“, Стара Загора, Бугарија, 2013

Меѓународен филмски фестивал Нанси-Лорен, Франција, 2013

Фестивалот на европски филм Les Arcs, Франција, 2013

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – Астерфест, Струмица, Македонија, 2012

Таргова уличен фестивал на музика и филм, Лоџ, Полска, 2012

Меѓународен музички и филмски фестивал, Чечон, Кореја, 2012

Меѓународен филмски фестивал, Лил, Франција, 2012

Филмски фестивал „Млади и филм“, Кошалин, Полска, 2012

Меѓународен  музички и филмски фестивал, Чикаго, САД, 2012

Меѓународен филмски фестивал на Уругвај, Монтевидео, 2012

Берлински фестивал на комедија, Германија, 2012

Филмски фестивал, Кошице, Словачка, 2012

Меѓународен филмски фестивал Кино Оток, Изола, СЛовенија, 2012

Фејворитс Филм Фестивал, Берлин, Германија, 2012

Недела на македонски филм, Љубљана, Словенија, 2012

Меѓународен филмски фестивал, Фиренца, Италија, 2012

Џакарта филм фестивал, Џакарта, Индонезија, 2012

Диван филм фестивал, Романија, 2012

Тузла филм фестивал, Босна и Херцеговина, 2012

Фестивал на македонски филм, Австралија, 2012

Филмски фестивал, Мојковац, Црна Гора, 2011

Денови на филмот, Крагујевац, Србија, 2011

Фестивал на европски филм, Палич, Србија, 2011

Меѓународен филмски фестивал, Мотовун, Хрватска, 2011

Филмски фестивал за сценарија, Врњачка Бања, Србија, 2011

Филмски средби, Ниш, Србија, 2011

Меѓународен филмски фестивал Реинденс, Лондон, Велика Британија, 2011

Филмски фестивал, Солун, Грција, 2011

Музички филмски фестивал, Слајго, Ирска, 2011

Meѓународен филмски фестивал, Хихон, Шпанија, 2011

Меѓународен филмски фестивал, Калкута, Индија, 2011

Фестивал за филмска режија, Лесковец, Србија, 2011

Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2011

 • 2003 – „Приказна  за пекарата“ (долгометражен документарен)
 • 2002 – „Дузина приказни за виното“  (долгометражен документарен)
 • 2001 – “Кинески маркет” (документарен)

    Награди:

    Прва награда за најдобар документарен филм – Duisburger Filmwoche – Фестивал на документарни филмови на германски јазик, Германија

 • 1992 – „Булевар на револуцијата“(долгометражен)

      Награди:

     Специјална награда од жири – Меѓународен филмски фестивал, Салерно, Италија, 1993

 • 1987 – „Хај – Фај“ (долгометражен)

     Награди:  

    Златна Арена за најдобра режија – Меѓународен филмски фестивал, Пула, Хрватска, 1987

    Златна Арена за најдобра монтажа – Меѓународен филмски фестивал, Пула, Хрватска, 1987

 • 1983 – “Кој работи не се плаши од глад” (документарен)
 • 1981 – “Врати на бескрајот” (документарен)
 • 1979 – “Икар”   (документарен)
 • 1978 – „Среќна Нова Година“ (документарен)

     Награди:  

     Сребрен медал за најдобра режија – Југословенски фестивал на документарен и краткометражен филм, Белград, Србија, 1978

ВУЈУЧИЌ СТОЈАН

Филмографија

 • 2015 – Ние и тие“ (краткометражен)
 • 2011 – „Претставување„ (документарен)
 • 2011 – „Бено и Роза„ (документарен)
 • 2009 – „Метох„ (документарен)
 • 2007 – „ Крајот на светот е почетокот на светот„ (документарен)
 • 2003 – „Здивот ме врзува„ (документарен)
 • 2000 – „Распаѓање„ (краток)
ВЕНИНОВА ЕЛЕОНОРА

Филмографија

 • 2015 – „Борба за смрт“(краткометражен)
 • Фестивали:

  Меѓународен фестивал за краткометражни филмови, Измир, Турција, 2016 – Награда за втор најдобар филм: Golden Cat Award for second best international film

  Меѓународен филмски фестивал, Драма, Грција, 2016 – Специјална награда за Најдобра машка улога: Special Award for Best Male Acting

  Недела на краткометражни филмови, Регенсбург, Германија 2017 (Официјална селекција)

  Филмски Фестивал Кино Павасарис, Вилниус, Литванија 2017 (Официјална селекција)

  Светски филмски фестивал, Монтреал, Канада, 2016 (Официјална селекција – Фокус на светската кинематографија)

  Encounters Фестивал за краткометражен и анимиран филм, Бристол, Велика Британија, 2016 (Официјална селекција)

  Меѓународен филмски фестивал, Атина, Охајо, САД, 2016 (Официјална селекција)

  Киненова Скопје, Македонија, 2016 (Официјална селекција)

  Меѓународен фестивал Certamen Internacional de Cortos Ciudad de Soria, Spain, 2016 (Официјална селекција)

  Фестивал Bogotashorts, Богота, Колумбија, 2016 (Официјална селекција)

  Фестивал Goa Arts and Literature Festival, Индија, 2016 (Официјална селекција)

  Охридски филмски фестивал, Охрид, Македонија, 2016 (Официјална селекција)

  Филмски Фронт Фестивал, Нови Сад, Србија, 2016 (Официјална селекција)

  Меѓународен филмски фестивал, Тирана, Албанија, 2016 (Официјална селекција)

  Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Македонија, 2016 (Официјална селекција)

  Фестивал Linea d’Ombra – Festival Culture Giovani, Салерно, Италија, 2016 (Официјална селекција)

  Филмски фестивал ЈАГРАН, Индија, 2016 (Официјална селекција)

  Меѓународен филмски фестивал, Тузла, Босна и Херцеговина, 2016 (Официјална селекција)

  Фестивал Live at Heart Festival, Оребро, Шведска, 2016 (Официјална селекција)

  Скопски филмски фестивал, Скопје, Македонија, 2016 (Официјална селекција)

  Macedonian Cinema Days, Сиднеј, Австралија, 2016 (Официјална селекција)

  Синедејс, Скопје, Македонија, 2017

  Источноевропски филмски фестивал, Лос Анџелес, САД, 2017 (Официјална селекција)

  Balkan Film Food Festival, Подградец, Албанија, 2017 – Награда за најдобра комедија

  Филмски фестивал во Пула, Хрватска, 2017

  Фестивал SEE A PARIS, Париз, Франција, 2017

  Филмски фестивал Диван, Цетате, Романија, 2017

  Фестивал ОДА, Тетово, Македонија, 2017 – Награда за најдобра монтажа

  Македонски филмски фестивал, Торонто, Канада, 2017 – Најдобар краткометражен филм

  Фестивал на Медитерански и Европски филм, Требиње, БиХ, 2017

  Медитерански фестивал на краткометражен филм, Танџир, Мароко, 2017 – Специјална награда

  Меѓународен фестивал на краткометражен филм Jinzan Hancheng, Ханченг, Кина, 2017

  Меѓународен филмски фестивал Sedicorto, Форли, Италија, 2017

  Култиватор фестивал, Скопје, Македонија, 2017

  Меѓународен босфорски филмски фестивал, Истанбул, Турција, 2017

  Прилепски меѓународен филмски фестивал Winter Apricots, Прилеп, Македонија – Награда за најдобра кинематографија

  Фестивал Авифест, Подгорица, Црна Гора, 2017

  Рестл Фест, Белград, Србија, 2017

  Филмски фестивал Фастнет, Шул, Ирска, 2018

  Фестивал Aaretaler Kurzfilmfestival, Минсинген, Шварјцарија, 2018

  Меѓународен филмски фестивал Линк, Вирџинија Вотер, Велика Британија, 2018

  Меѓународен фестивал на краткометражен филм Киносмена, Минск, Белорусија, 2018

  Aaretaler Kurzfilmtage, Швајцарија, 2018

 • 2013 – „Влакна“ (краткометражен)

 Награди:

    Златно реми во категорија краткометражен трилер/мистерија – Филмски фестивал Worldfest-Houston, Хјустон, Тексас, САД, 2014

    Фестивали:

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2014

Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2014

Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Драма, Грција, 2014

Филмски фестивал „Other Movie“, Лугано, Швајцарија, 2014

Southeast European Film Festival, Лос Анџелес, САД, 2014

North Hollywood CineFest, Лос Анџелес, САД, 2014

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – АСТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија, 2014

Фестивал на европски филм – Синедејс, Скопје, Македонија, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

 • 2012 – „Статус: Во неволја“ (краткометражен)
 • 2012 – „Долго патување до дома“ (краток документарен)
 • 2011  –  „11.11.11 во Скопје“ (краток документарен)
 • 2005 – „Младите од светот, младите за светот “ (краткометражен)

    Награди:  

    Награда “Маke a Change” – од УНИЦЕФ и ПРОМАКС/БДА (прогласено за официјално промотивно видео за УНИЦЕФ)

ГАРВАНЛИЕВА БИЛЈАНА

Филмографија

 • 2010 –  „Polly On The Rocks“ (документарен)
 • 2009 –  „Шнајдерките“ (документарен)

    Награди:  

    „Срцето на Сараево“ Гран при за најдобар документарен филм – Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2010

    Фестивали:

Филмски фестивал ДИВАН, Романија, 2013

Балкански филмски фестивал, Оденсе, Данска, 2011

Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија, 2011

ФИПА Биариц – Меѓународен фестивал на аудиовизуелна програма, Париз, Франција, 2010

Меѓународен фестивал за документарен филм Јихлава, Чешка, 2010

Меѓународен фестивал за документарен филм Слободна Зона, Белград, Србија, 2010

Меѓународен фестивал за документарна режија, Херцег Нови, Црна Гора, 2010

Меѓународен фестивал на жени автори, Дортмунд, Германија, 2010

Меѓународен фестивал за документарен филм и видео-арт Каселер Докфест, Касел, Германија, 2010

Меѓународен фестивал за документарен филм Документарист, Истанбул, Турција

Меѓународен фестивал за документарен филм, Минхен, Германија

 • 2009 –  „Девојчето што бере тутун“ (документарен)

    Награди:  

    „Јулиане Бартел“ , германска награда за медиуми, 2010  

    „Ацо Алекцов“ награда за најдобар македонски автор – Меѓународен фестивал на краткометражен филм Астерфест, Струмица, Македонија, 2010  

    Награда за нов автор – ДОКУФЕСТ- Меѓународен фестивал на документарен филм, Призрен, Косово, 2010  

    Награда за човекови права – ДОКУФЕСТ- Меѓународен фестивал на документарен филм, Призрен, Косово,  2010

    Фестивали:

ФИПА Биариц – Меѓународен фестивал на аудиовизуелна програма, Париз, Франција

ЗагребДокс, Хрватска

Меѓународен етнографски фестивал, Гетинген, Германија

Меѓународен етнографски фестивал ЕУРОРАМА, Трентино, Италија

Меѓународен документарен фестивал за човекови права Уан Ворлд, Прага, Чешка

ЕТНОСИНЕКА- Меѓународен етнографски фестивал, Виена, Австрија

Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Љубљана, Словенија

Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Солун

Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Краков, Полска

Меѓународен фестивал на краткометражен филм, ШОРТФЕСТ, Калифорнија, САД

НАФА- Меѓународен етнографски фестивал, Архус, Данска

EСПРЕСОФИЛМ – Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Виена, Австрија

ФИБУЛА- Меѓународен фестивал на документарен филм, Сисак, Хрватска

Фестивал на германскиот современ филм, Скопје, Македонија

Меѓународен документарен фестивал за човекови права, Право Људи, Сараево, Босна и Херцеговина

Меѓународен филмски фестивал, Анкара, Турција

Меѓународен фестивал на женскиот филм Кретеј, Франција

ИСТ СИЛВЕР – Меѓународен фестивал на документарен филм, Јихлава, Република Чешка

СИРКУТО ОФФ – Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Венеција, Италија

СИНЕМА ВАРИТЕ- Меѓународен фестивал на документарен филм, Техеран, Иран

 • 2006 –  „Девојчето и нејзината хармоника“ (документарен)    

    Награди:  

    Награда „Златна Лола“ за најдобар германски краток филм, 2007   

    Германска награда „Аксел Шпрингер“ за млади новинари 2007  

    Специјално признание – ЗагребДокс, Хрватска, 2007  

    Златен Проектор за најдобар краткометражен филм – Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Астерфест, Струмица, 2007                          

    Награда „Златна Панда“ – ТВ Фестивал, Сечуан, Кина, 2008

    Фестивали:

БалканБлекБокс, Берлин, Германија

ФИПА Биариц – Меѓународен фестивал на аудиовизуелна програма, Париз, Франција

ЗагребДокс, Хрватска

Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Белград, Србија

Меѓународен фестивал на документарен филм, Солун, Грција

Меѓународен фестивал на жени-автори, Дортмунд, Германија

Меѓународен Фестивал на краток филм „МEDIAWAVE“ , Унгарија

Меѓународен фестивал на краткометражен филм Aстерфест, Струмица, Македонија

Меѓународен филмски фестивал, Израел

ДОКУФЕСТ- Меѓународен фестивал на документарен филм, Призрен, Косово

ПРИ ДАНУБ, Братислава, Словачка

Меѓународен фестивал на краток филм ФИКЕ, Евора, Португалија

Фестивал на германскиот современ филм, Скопје, Македонија

Фестивал на македонскиот филм, Торонто, Канада

Меѓународен фестивал на жени автори, Истанбул, Турција

Меѓународен Тв Фестивал, Барселона, Шпанија

Меѓународен Тв фестивал, Сичуан , Кина

Ист Силвер, Јихлава, Чешка

Гете Институт, Белград, Србија

Долга ноќ на краткиот филм, Цезар Академија за филм, Париз

УНЕРХЕРТ, Музички филмски фестивал, Хамбург, Германија

УНИФЕМ, Филмски фестивал на Уницеф, Скопје, Македонија

Меѓународен фестивал на краток документарен филм, Минхен, Германија

Меѓународен фестивал на документарен и анимиран филм, Лајпциг, Германија

ГЕОРГИЕВ АТАНАС

Филмографија

 • 2010 –  „Атомската мравка “ (документарен)
 • 2009 – „Плати и жени“ (документарен)

    Награди:  

    Награда „Regards neufs“– Филмски фестивал Visions Du Reel, Нион, Швајцарија, 2009  

    Специјална награда од жири – Филмски фестивал Загреб Докс, Хрватска  

    Специјална награда од жири и награда од публика – Филмски фестивал Либурнија, Хрватска  

    Специјална награда од жири и  “Andriy Motrosov” награда – Меѓународен филмски фестивал – Докудејс, Украина  

    Специјална награда од жири – Фестивал на креативен документарен филм Maкедокс, Скопје, Македонија  

    Трета награда од публика – Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина

    Фестивали:

Фестивал на македонски филм, Мелбурн, Австралија, 2010

Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија, 2010

Филмски фестивал во Мумбаи, Индија

Меѓународен фестивал Хот Докс, Канада

Меѓународен фестивал ДОК Лајпциг, Германија

Фестивал на европски филм, Франција

Филмски фестивал Балкан Трафик, Белгија

Државен Филмски Центар, Латвија

Meѓународен филмски фестивал Бурса, Tурција

Меѓународен филмски фестивал, Кливленд, САД

Филмски фестивал ДИАГОНАЛЕ, Aвстрија

Filmhuis Den Haag, Холандија

Меѓународен фестивал за документарен филм Флаертиана, Русија

Меѓународен фестивал на жени автори, Њу Делхи, Индија

Документарен Филм & Видео Фестивал, Касел, Германија

Меѓународен фестивал на краток и документарен филм  ДОКУФЕСТ, Призрен

Филмски фестивал „This Human World“, Aвстрија

Meѓународен филмски фестивал, Канзас, САД

Фестивал „4 Синхронизирани градови“, Приштина/Скопје/Aмстердам/Сараево

Филмски фестивал „Слободна зона“, Белград

Меѓународен филмски фестивал „Златна кајсија“, Ерменија

 • 2000 – “1/4” (краткометражен)

    Награди:  

    Награда за најдобар филм – Полски филмски фестивал, Лоџ, Полска, 2001  

    Награда за најдобар филм – Студентстки филмски фестивал, Пловдив, Бугарија, 2000  

    Награда за најдобра режија – Студентски филмски фестивал, Марибор, Словенија, 2001

ДИМОВСКИ ГОЦЕ

Филмографија

 • 2012 – „Бисер од небото“ (документарен)
 • 2010 – „Вишновата градина“ (долгометражен)  

    Фестивали:

“Festival of Festivals” Meѓународен Филмски Фестивал, Санкт Петербург, Русија

“I’ve Seen Films Festival” Meѓународен Филмски Фестивал, Милано, Италија

“Paris Cinema” Meѓународен Филмски Фестивал, Париз, Франција 

Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Упсала, Шведска

Меѓународен филмски фестивал „Златен кожурец“, Адана, Турција

 • 2005 – „Трендафил и Кунатка“ (документарен)

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на документарен филм Cinema Du Reel, Париз, Франција      

 • 2004 – „Средба со монахот“ (документарен)
 • 2001 – „Време што убива“ (документарен)
ДУКА Н. ШЌИПЕ

Филмографија

 • „Татко“ (долгометражен)

      Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Тирана, Албанија, 2013

ДИМИТРОВСКИ ОГНЕН

Филмографија

 • 2012 –  „Скопје Ремикс“ – омнибус (краткометражен филм „Фото финиш“)

     Награди:

Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

    Фестивали:

Балкан филм фест, Лублин, Полска, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал Диесе, Дижон, Франција, 2012

Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2012

 • 2006 – „Средба“ (краткометражен)
 • 2002/2003 – „Оаза на мирот“ (документарен)
 • 2000 – „Тунел“ (краткометражен)
ДИНЕВСКИ СУЗАНА

Филмографија

 • 2013 – „Трагачи по звукот“ (документарен)

      Награди:

Најдобар документарен филм – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

Специјална награда од жири – Филмски  фестивал Јахорина, Пале, Босна и Херцеговина, 2013

    Фестивали:

Фестивал на филмови од Југоисточна Европа – SEE a Paris, Париз, Франција, 2014

    Кански фестивал на корпоративни медиумски и ТВ проекти, Франција, 2013

Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Техеран, Иран, 2013

Меѓународен фестивал на музика и филм, Чечон, Јужна Кореја, 2013

 • 2004 – „Децата од 1948“ (документарен)

    Награди:  

    Специјално признание – БалканБлекБокс Филмски Фестивал, Германија, 2006  

    Koдак награда за најдобар студент режисер – Светски филмски фестивал, Moнтреал, Канада, 2004

    Фестивали:

БалканБлекБокс Филмски фестивал, Германија, 2006

Загребдокс-Меѓународен фестивал на документарен филм, Хрватска, 2006

Кански Филмски фестивал, Франција, 2005

ДаКИНО- Меѓународен Филмски фестивал, Букурешт, Романија, 2004

Меѓународен Филмски фестивал „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2004

Светски филмски фестивал, Монтреал, Канада, 2004

 • 2001 – „Лавиринт“ ( eкспериментален краткометражен)

    Фестивали:

Светски филмски фестивал, Канада, 2003

Фестивал на независен филм, Канада, 2003

ДЕСПОТОВСКИ СЛОБОДАН

Филмографија

 • 2015 – „Збор“ (долгометражен)
 • 2011 –  „Македонија во време на османслиската власт (документарна серија)
 • 2006 – „Американецот“ (Тв филм)
 • 2003 – „Волци“ (Tв филм)
 • 2001 – „Одмазда“ (долгометражен)
 • 2001 – „Во душата моја“ (документарен)
 • 2001 – „Заведени“ (Тв серија)
 • 1984  –  „Кратка средба“ (Tв филм)
 • 1982  –  „Мистериозен предмет“ (краткометражен)
ДЕАРИ ИБРАХИМ

Филмографија

 • 2017 – “Return to the Sender” (краткометражен)
 • 2017 – “A Long Way Home” (краткометражен)

Награди: 

Best Director  – Albanian Film Week

 • 2016 – “Земја” (краткометражен)

Фестивали:

PrFilmFest, Pristina, Kosovo, 2017

Dokufest, Kosovo, 2016

Награди:

Best Film and Best Director Award – New York Albanian Film Fest

 • 2014 – “My City Screams” (краткометражен)

Награди:

Best Film – 9/11 Dedication film Festival, Pristina, Kosovo

Best Director – 9/11 Dedication film Festival, Pristina, Kosovo

Best Editing – 9/11 Dedication film Festival, Pristina, Kosovo

Audience Award for Best Film – New York Albanian Film Fest

 • 2013 – “Последна исповед” (краткометражен)

Награди:

Winner of Best Short film – New York Albanian Film Fest, 2013

Winner of Best Actor – 9/11 Dedication film Festival, Pristina, Kosovo, 2013 

Winner of Best Director, Llapi film Festival, 2014

Winner of Best Editing, Llapi film Festival, 2014

 • 2012 – “Помеѓу рајот и пеколот” (краткометражен)

Фестивали:

9/11 Dedication film Festival, Pristina, Kosovo

Skena Up – Pristina, Kosovo

Italian Cinematogrphy Award and International Film Festival, Italy

West Nordic International Film Festival, Norway

Награди:

Audience Award for Best Film – SWIKOS Short Film Festival, Switzerland, 2012

 • 2012 – “Making Of – Gods Official” (документарен)

Фестивали:

Watch Out! Tetovo Film Festival – Tetovo, Macedonia

ЃОВОВИЌ МАРКО

Филмографија

 • 2011 – „Луѓе без земја“ (документарен)

    Фестивали:

Фестивал на европски филм – Cinedays, Mакедонија, 2011

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2012

 • 2011 – „Синот“ (краткометражен)

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – АТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија, 2014

Меѓународен филмски фестивал „Злосторство  и казна“, Истанбул, Турција, 2013

Меѓународен фестивал на краткометражни филмови за млади – ТИСФЕСТ, Истанбул, Турција, 2013

Филмски фестивал, Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

In the Palace Меѓународен филмски фестивал, Бугарија, 2012

Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2012

Врева – Фестивал на уличен активизам, Србија, 2012

Филмски фестивал Go East, Германија, 2012

Скопски филмски фестивал, Македонија, 2011

 • 2009 – „Трезна“

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2009

Фестивал на студентски филмови ДукаФест, Босна и Херцеговина, 2011

 • 2007 – „Се е погрешно“ (краткометражен)

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2008

 • 2006 – „Каменолом“ (краток документарен)
ЕФТИМОВ СИНИША

Филмографија

 •  2011 – „Скопје Ремикс“ – омнибус (краткометражен филм „Брус Ли е кукавица“)

      Награди:

 Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

    Фестивали:

Балкан филм фест, Лублин, Полска, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал Диесе, Дижон, Франција, 2012

Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2012

ЗИКОВ АЛЕКСАНДАР

Филмографија

 • „The Road to Eschibaba“ (aka Calea Eschibaba; документарен)
ЗАФИРОВСКИ БОРЈАН

Филмографија

 • 2012 – Скопје ремикс – омнибус (краткометражен филм – Боите на љубовта )

     Награди:

Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

    Фестивали:

Балкан филм фест, Лублин, Полска, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал Диесе, Дижон, Франција, 2012

Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2012

 • 2006 – „Хаику 1, 2, 3“
 • 2005 – „Aлеф“ (краткометражен)

    Награди:

    „Најдобар краткометражен филм“ – Berlin Black Box festival, Берлин, 2006

    “My Way” награда од жири – Меѓународен фестивал на краткометражен филм Луксуз, Словенија за најавтентичен авторски филм

    Фестивали:

Филмски фестивал Контекст, Лион, Франција

Фестивал на краткометраќен филм Клермон-Феран, Франција

Филмски фестивал Контекст, Виена, Aвстрија

Филмски фестивал на краткометражен филм, Хамбург, Германија

Филмски фестивал на краткометражен филм, Манхајм, Германија

Филмаки фестивал на краткометражен филм Винтертур, Швајцарија

Биенале Цетиње, Цетиње, Црна Гора

Филмски фестивал на краткометражен филм, Каламати, Грција

Филмски фестивал на краткометражен филм, Софија, Бугарија

 • 2003/2004 – „Огледало“ (краткометражен)
 • 2001/2002  –  „Портретот на младиот уметник во 21от век“ (краткометражен)

    Награди:  

    Награда за најдобар филм од студентското жири – Фестивал на краткометражен филм, Мајнхајм, Германија, 2002  

    Награда од жири за најдобар филм – Меѓународен фестивал на краткометражен филм Хамбург, Германија, 2002

    Фестивали:

Филмски фестивал Контекст, Лион, Франција

Фестивал на краткометражен филм Клермон-Феран, Франција

Филмски фестивал Контекст, Виена, Aвстрија

Филмски фестивал Балкан Блек Бокс, Берлин, Германија

Филмаки фестивал на краткометражен филм, Винтертур, Швајцарија

Биенале Цетиње, Цетиње, Црна Гора

Филмски фестивал на краткометражен филм Каламати, Грција

Филмски фестивал на краткометражен филм, Софија, Бугарија

 • 2001 – „Златна рибка“ (документарен)
 • 1999/2000 – „Eгзит“ (краткометражен)

    Фестивали:

Филмски фестивал „Егзит“ , Потсдам, Германија , 2000

Филмски фестивал „Егзит“, Краков, Полска, 2000

Филмски фестивал „Егзит“ Палич, Србија

Годишни средби на филмски студенти “Скомрахи”, Скопје, Македонија

Меѓународен фестивал на филмска камера “Браќа Манаки”, Битола, Македонија, 2000

 • 1997 – „Inner City Life“ (документарен)

    Фестивали:

Филмски фестивал “Inner City Life”, Полска, 1997

Филмски фестивал “Inner City Life” Софија, Бугарија, 1997

 • 1996 – „Бои“ (краткометражен)
 • 1995 – „… Се мртви“ (документарен)
 • 1990 – „Мртвиот гулаб“ (документарен)

    Награди:  

    Прва награда и  златен медал –  Републички натпревар на краткометражен филм, Макарска, Хрватска, 1990

ИВАНОВСКИ ИВАН

Филмографија

 • 2012 – „Народен Фронт 12“ (краток анимиран)

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на краткометражен филм SHORT FORM, Горни Милановац, Србија, 2013

Animateka – Меѓународен фестивал за анимиран филм, Љубљана, Словенија, 2012

Анимакс Филм Фест-Меѓународен фестивал за анимиран филм, Скопје, Македонија, 2012

Notfall-Меѓународен филмски фестивал, Леуварден, Холандија, 2012

Приманима 2012 – Меѓународен фестивал за анимиран филм, Будаорс, Унгарија, 2012

Аним’ест – Меѓународен фестивал за анимиран филм, Букурешт, Романија, 2012

Бања Лука – Меѓународен фестивал за анимиран филм, Бања Лука, Босна и Херцеговина, 2012

Стоптрик-Меѓународен филмски фестивал за стоп анимација, Марибор, Словенија, 2012

Стоптрик-Меѓународен филмски фестивал за стоп анимација, Неиполомице, Полска, 2012

Балканима – Европски филмски фестивал за анимиран филм, Белград, Србија, 2012

Филмски фестивал Eastern Neighbours, Утрехт, Холандија, 2012

Балкански фестивал на храна и филм, Албанија, 2012

Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал на европски филм – CineDays, Скопје, Македонија, 2012

Фестивал на краткометражен филм Fenetres Sur Courts, Дижон, Франција, 2012

 • 2009 – „Внатре“ (краток анимиран)

    Награди:  

    Награда за најдобар анимиран филм – Kритерион Синема Клуб, Сараево, Босна и Херцеговина, 2009  

    Специјално признание од член на жири Мати Хагелберг – „Аниматека“ Меѓународен фестивал на анимиран филм, Љубљана, Словенија, 2009  

    Специјално признание – Меѓународен фестивал на краткометражен филм „АстерФест“ Струмица, Македонија, 2010

    Фестивали:

Balkan Snapshots Филмски Фестивал, Амстердам, Холандија, 2009

Балканима, Белград, Србија, 2009

Филмски Фестивал Сараево, Босна и Херцеговина, 2009

KЛИК! Фестивал на анимиран филм, Амстердам, Холандија, 2009

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ Битола, Македонија, 2009

ДОТФест  Онлајн Филмски Фестивал, 2009

Адана „Golden Boll“ Фестивал на краткометражен медитерански филм, Турција, 2010

San Giò – Верона Видео фестивал, Италија, 2010

БЕЛЕФ – Белградски Летен Фестивал, 2010

4 Синхронизирани Градови – Фестивал за независен филм и визуелни уметности (Приштина /Косово, Амстердам/Холандија, Сараево/Босна и Херцеговина и Скопје/Македонија), 2010

Yasujiro Ozu Меѓународен Филмски Фестивал, Модена, Италија, 2010

Меѓународен Филмски фестивал, Детроит, САД

StopTrik Меѓународен Филмски Фестивал, Марибор, Словенија, 2011

Фестивал на краткометражен филм  „Кратка Форма“, Горњи Милановац, Србија, 2011

StopTrik Меѓународен Филмски Фестивал, Гижицко, Полска, 2011

StopTrik Меѓународен Филмски Фестивал, Кошице, Словачка, 2012

 • 2008 – „Избледување“ (краток анимиран)

    Награди:  

    Специјално признание од Српска Асоцијација на аниматори „Балканима“ – Фестивал на Европски анимиран филм, Белград, 2008

 • 2008 – “Humans nailing”  (краток анимиран)
 • 2007 –  “Lowers” (краток анимиран)
 • 2007 – „Влажен сон“ (краток анимиран)

    Награди:

    Најдобра Анимација – Републички фестивал на аматерски филм, Кичево, Македонија, 2008

    Најдобра Анимација – Студентскиот фестивал на аматерски филм, Скопје, Македонија, 2008

ИВАНОВ ИГОР

Филмографија

 • 2013 –  „Соба со пијано“ (долгометражен)

     Фестивали:

Филмски фестивал „Источни соседи“, Хаг, Холандија, 2014

Меѓународен филмски фестивал, Чикаго, САД, 2014

Филм Форум Задар, Хрватска, 2014

Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија, 2014

Меѓународен филмски фестивал FEST, Белград, Србија, 2014

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

 • 2011 – „Иднината денес“ (документарен)
 • 2007 – „Превртено“ (долгометражен)

    Награди:  

    Награда за најдобра режија – Меѓународен филмски фестивал, Валенсија, Шпанија  

    Специјална Награда од жири – MOVEAST Филмски fестивал во Печ, Унгарија

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал Карлови Вари, Република Чешка

Меѓународен Филмски фестивал Braunschweig, Германија

Flanders – Меѓународен филмски фестивал, Гент, Белгија

Mostra De Cinema Меѓународен филмски фестивал, Сао Паоло, Бразил, 2007

Меѓународен филмски фестивал, Каиро, Египет, 2007

Меѓународен филмски фестивал, Солун, Грција

Филмски фестивал, Мотовун, Хрватска, 2007

Меѓународен филмски фестивал Еилат, Израел

Меѓународен филмски фестивал, Драч, Албанија

 • 2004 – „Бубачки“ (краткометражен)   

    Награди:  

    Златен Леопард за најдобар краток филм – во програма Leopards of Tomorrow/East of the Mediterranean – Меѓународен филмски фестивал, Швајцарија  

    Златен Медал за најдобар краток филм – Белград, Србија  

    Награда за извонредно филмско остварување – Меѓународен филмски фестивал “Message to Man”, Св.Петерсбург, Русија, 2004 

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Локарно, Швајцарија, 2006

Берлински филмски фестивал – Берлинале, Германија, 2004

Фестивал на документарен и краткометражен филм, Белград, Србија, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Лондон, Велика Британија

Меѓународен филмски фестивал, Сан Франциско, САД

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2004

Меѓународен филмски фестивал, Рејкјавик, Исланд

Фестивал на медитерански филм, Монтпелие, Франција

Меѓународен филмски фестивал, Оренс, Шпанија , 2004

Мед Филм фестивал Италија, 2004

Меѓународен филмски фестивал за краток филм, Рио де Жанеиро, Бразил, 2004

Aлпе Адриа Синема, Трст, Италија, 2005

Филмски фестивал, Золотурн, Швајцарија, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Ротердам, Холандија, 2005

Maremetraggio – Меѓународен филмски фестивал за краткометражен филм, Италија, 2005

Денови на  македонскиот филм во Виена, Австрија, 2005

Kit Tropentheater фестивал, Амстердам, Холандија

Фестивал на македонски филм, Канада, 2006

Филмски фестивал „Источни соседи“, Холандија, 2006

Филмски фестивал за краток филм Брисел, Белгија, 2007

Филмски фестивал Best of Short , La Ciotat, Франција, 2007

 • 2000 – „Кавал“ (краткометражен)

    Фестивали:

Меѓународен Фестивал Mostra De Cinema, Сао Паоло, Бразил

Меѓународен филмски фестивал, Њујорк, САД, 2000

Монте Видео филмски фестивал, Уругвај, 2000

 • 2000 – „Гајда“ (краткометражен)

    Награди:  

    Гранд При за најдобар етнографски филм – Фестивал за етнографски филм, Романија

 • 1997 – „Часовник“  (краткометражен)

    Фестивали:

Aлпе Адриа Синема Филмски фестивал, Трст, Италија

Совет на Европа, Стразбур, Франција, 1997

 • 1995 – „НЕП“ (долгометражен) 

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал Лондон, Велика Британија

 • 1995 – „Ќебе“  (краткометражен)
ИЛИЈЕВСКИ НЕБОЈША

Филмографија

 • 2008 –  “10>“ (документарен)
 • 2008 –  “Скриеното лице на ХИВ Сида (документарен)
 • 2006 – “Поглед во иднината (документарен)
 • 2003 – “Се гледаме на училиште (документарен)
 • 2002 –   Охрид и потоa“ (документарен)
 • 2001 – “Сноп “ (документарен)
ИДРИЗИ ЛЕОТРИМ

Филмографија

 • 2013 –”Екскурзија (краткометражен)
 • 2012 –”Репортерот” (краткометражен)
 • 2011 – “Еден убав ден“ (краткометражен)
 • 2010 – “Плетење“ (краткометражен)
ИВАНОВ ЖАРКО

Филмографија

 • 2018 – „Кружно патување на монахот“ (анимиран)

Фестивали:

Меѓународен фестивал на анимиран филм, Хирошима, Јапонија, 2018 (Animation of the world)
Меѓународен фестивал на анимиран филм Insomnia, Русија, 2018 (Официјална селекција)
Фестивал Animakom, Шпанија, 2018 (Официјална селекција)
Фестивал Cartoon Club, Италија, 2018 (Panorama)
Beach Film Festival, Македонија, 2018 – Најдобар анимиран филм
Divan Film Festival, Романија, 2018 (Официјална селекција)
Филмски фестивал Whakapapa, Италија, 2018 (Официјална селекција)
Balkan Film Food Festival, Албанија, 2018 – Најдобар анимиран филм
Anibar, Косово, 2018  – Специјално признание од жирито
FeKK, Словенија, 2018 (Официјална селекција)
Timishorts, Романија, 2018 (Официјална селекција)
Anim’est, Романија, 2018 (Официјална селекција)
Меѓународен фестивал на анимиран филм Бања Лука, Босна, 2018 (Panorama)
Fer Film Festival, Косово, 2018 –Најдобар анимиран филм
Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, 2018 (Panorama)
Меѓународен филмски фестивал Мармарис, Турција, 2018 (Официјална селекција)
Фестивал Киненова, Македонија, 2018 – Best Macedonian Film
Lublin Film Festival, Полска, 2018 (Официјална селекција)
Cinanima, Португалија, 2018 (Официјална селекција)
Tuzla Film Festival, Босна, 2018 (Официјална селекција)
 • 2015 – „Кружно патување на Марето“ (анимиран)

Награди:

KineNova, Македонија, 2016, Награда за најдобра Анимација

Best Shorts Competition, САД, 2016, Посебно признание

CEE Ningbo, Кина, 2016, Награда за Најдобра Анимација

Asterfest, Македонија, 2016, Награда Златен Проектор

    Animax, Македонија, 2015, Награда Сребрена Тула 

     Фестивали:

Istanbul Short FF, Турција, 2016

BaNeFF, Шведкса, 2016

Animateka, Словенија, 2016

Balkans Beyond Borders, Бугарија, 2016

Animaevka, Белорусија, 2016

Corto Corrente, Италија, 2016

KineNova, Македонија, 2016, Награда за најдобра Анимација

Detour On The Wheels Film Festival, Италија, 2016

Cinetoro, Колумбија, 2016

Cinanima, Португал, 2016

Tuzla Film Festival, Босна и Херцеговина, 2016

Tofuzi, Грузија, 2016

Film Lab Festival, Италија, 2016

Adana Mediterranean Film Festival, Турција, 2016

Timishort, Романија, 2016

Short of the year, Шпанија, 2016

Banja Luka Film Festival, Босна и Херцеговина, 2016

Best Shorts Competition, САД, 2016, Посебно признание

Bosh Festival, Македонија, 2016

Jahorina FF, Босна и Херцеговина, 2016

Anim’est, Романија, 2016

FeKK, Словенија, 2016

Drimon, Македонија, 2016

Golden Dragonfly, Доминиканска Република, 2016

Minikino, Индонезија, 2016

Macedonian FF Canada, Канада, 2016

Festival de Cine de Madrid, Шпанија, 2016

Kolkata Short FF, ИНдија, 2016

Grenoble Short FF, Франција, 2016

CEE Ningbo, Кина, 2016, Награда за Најдобра Анимација

Ohrid Film Fest, Македонија, 2016

Supertoon festival, Хрватска, 2016

Balkan Film Food Festival, Албанија, 2016

Skopje Film Festival, Македонија, 2016

Golden Kuker, Бугарија, 2016

Asterfest, Македонија, 2016, Награда Златен Проектор

Holland Animation Film Festival, Холандија, 2016

Animax, Македонија, 2015, Награда Сребрена Тула 

Cinedays, Македонија, 2015

Manaki Film Festival, Македонија, 2015

 • 2013 – „Кружно патување на сенката“ (краток анимиран)

Награди:

     Специјално признание за анимиран филм – Астерфест – Меѓународен краткометражен филмски фестивал, Струмица, Македонија, 2013

 Фестивали:

Mеѓународен фестивал на анимиран филм „Анимакс Скопје-фест“, Македонија, 2013

Балканима – европски фестивал на анимиран филм, Белград, Србија, 2013

Скопски филмски фестивал, Македонија, 2013

Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

 • „Баце квартет – турнеја“ (музичко-документарен; постпродукција)
 • „Патот на децата на ветрот“  (музичкo-документарен)
ЈАНАКИЈЕВИЌ СРЃАН

Филмографија

 • 2012 – „Скопје Ремикс“ – омнибус (краткометражен филм „Поган Паган“)

      Награди:

  Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

    Фестивали:

Балкан филм фест, Лублин, Полска, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал Диесе, Дижон, Франција, 2012

Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2012

 • 2005 – „Па Па Париз“ (документарен) 
 • 1993 – „Светло сиво“ – омнибус („Прекрасен свет“)

    Фестивали:

Фестивал на источноевропски филм, Котбус, Германија 1996

КОСТЕСКИ БРАНКО

Филмографија

 • 2014 – „Надвор е ладно” (краткометражен)
 • 2014 – „Лавиринт” (краткометражен)
 • 2008 – „Искушение” (краткометражен)
 • 2004 – „Рака” (краткометражен)
КОНЕСКА ЕЛИЗАБЕТА

Филмографија

 • 2012 – ‚‚Девојки и други нешта‘‘ (документарен)

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на етнографски и документарен филм, Кратово, Македонија, 2013

ДЕФ – Словенечки денови на етнографски филм, Љубљана, Словенија, 2012

Презентација на македонски и норвешки етнографски филмови, Кинотека на Македонија, Скопје, Македонија, 2012

 • 2010 – „Нашите во Стамбол“ (документарен)

    Награди:

    Награда „Ацо Алексов“ – Астерфест – Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Струмица, Македонија, 2013

    Фестивали:

    Кански фестивал на корпоративни медиумски и ТВ проекти, Франција, 2013

Меѓународен филмски  фестивал Јахорина, Пале, Босна и Херцеговина, 2013

Меѓународен фестивал на краткометражни филмови за млади – ТИСФЕСТ, Истанбул, Турција, 2013

Фестивал на етнографски филм, Кратово, Македонија, 2012

Медитерански филмски фестивал на жени автори, Марсеј, Франција

Фестивал на југоисточно – европски филм, Париз, Франција, 2012

Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

Фестивал на храна и филм, Албанија, 2012

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2012

Филмски фестивал, Тренто, Италија, 2012 

Словенечки денови на етнографски филм, Љубљана, Словенија, 2012

Меѓународен етнографски филмски фестивал, Белград, Србија, 2011

Фестивал на европски филм, Романија, 2011

Денови на етнографски филм, Москва, Русија, 2011

 • 2010 – „Пријатели“ (документарен)

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал со антрополошки теми „Антропофест“, Република Чешка, 2011

Меѓународен етнографски филмски фестивал , Белград, Србија, 2010

 • 2007 – „Мир за сите“  (документарен)

    Награди:

     Специјална награда – Меѓународен филмски фестивал за културно наследство, Софија, Бугарија, 2013

    Добитник на Гранд При – Меѓународен етно филмски фестивал, Белград, Србија, 2007

    Фестивали:

     „Други Мост – un autre pont vers les Balkans”, Гренобл, Франција 2012

Меѓународен фестивал на етнографски и антрополошки филм, Софија, Бугарија

Меѓународна летна школа за религија и јавен живот, Универзитет во Бостон, Универзитет во Софија и Универзитет во Пловдив, Бугарија, 2011

Европска интензивна програма за „Преведувае на Бога: Исламот и Христијанството во Југоисточна Европа“, Факултет за теологија на Универзитетот Мармара, Истанбул, Турција, 2011

Меѓународна конференција – Хетеродоксни Муслимани, Етнографски Музеј, Софија, Бугарија, 2011

Меѓународа конференција  и фестивал за краток филм “Car Sismanovi dni” Асоцијација  ONGAL, Бугарија 2011

“Aye Aye” Меѓународен филмски фестивал, Ненси Лорен, Франција, 2011

DIALEKTUS Европски Филмски Фестривал за документарен и археолошки филм, Будимпешта, Романија

Мултимедијален Центар Мала Станица, Проект Заеднички Светилишта, изложба на фотографии и филм, Скопје, Македонија, 2009

АСТРА Меѓународен фестивал на документарен и антрополошки филм, Сиби, Романија, 2009

Филмски фестивал за документарен филм Jaipur, Индија, 2008

Меѓународен фестивал за документарен филм 1001, Истанбул, Турција, 2008

Меѓународен Филмски Фестивал, Тренто, Италија, 2008

Меѓународен Филмски Фестивал, Готиген, Германија, 2008

Денови на етно филм, Љубљана, Словенија, 2008

Меѓународен Фестивал за антрополошки филм, Москва, Русија, 2008

“The unite Europe” Филмски Фестивал за етнографски филм, Тренто, Италија, 2008

Ревија на филмови од Меѓународниот фестивал за етно филм, Белград – Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2008

Меѓународна ревија на документарен и етно филм „Александар-Саша-Птерович“, Србија, 2008

KAFFE – Антрополошки фестивал за филм и видео, Љубљана, Словенија, 2008

Македонски етнолошки филмови, Етнографски музеј , Загреб, Хрватска, 2008

Македонски етнофилм, Љубљана, Словенија, 2007

 • 2006 – „Бекташи – влези и види“ (документарен)

    Награди:

    Добитник на почетна награда – “Yılmaz Güney” Фестивал за краток филм, култура и уметност, Истанбул, Турција, 2008

    Фестивали:

Панорама на етнолошкио филм, Париз, Франција, 2007

Фестивал на документарен филм 1001, Истанбул, Турција, 2007

Македонски етнолошки филм, Словенски етнографски музеј, Љубљана, Словенија, 2007

Европски културни коридори – Меѓународен фестивал за филм и музика, Трст, Италија, 2006

Денови на македонски филм, Македонскки културен центар, Софија, Бугарија, 2006

Конференција „Животот и делото на F.W.Hasluck 1878-1920“, Универзитет во Велс, Велика Британија, 2006

Меѓународен етно филм фестивал, Белгад, Србија, 2006

 • 2005 – „Денот на Ашура“ (документарен)

    Фестивали:

Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2005

 • 2004 – „Бадник и коледе“ (документарен)

    Фестивали:

Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2004

 • 2004 – „Русалии“ (документарен)

    Фестивали:

Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2004

 • 2003 – „Адак“ (документарен)

    Фестивали: 

Македоснки етнографски филмови, Етнографски музеј, Загреб, Хрватска, 2008

Меѓународна културна манифестација – “Weak up of the nature”, Призрен, Косово, 2008

Македоснки етнографски филмови, словенски етнографски музеј, Љубљана, Словенија, 2007

Европски културни коридори  – Меѓународен  фестивал за филм и музика, Трст, Италија, 2006

Денови на македонскиот филм, македонски културен центар, Софија, Бугарија, 2006

Меѓународна ревија на документарен и етно филм „Александар Саша Претровиќ“, Бања Ковиљача, Србија, 2006

Панорама на етнолошки филмови, Париз, Франција, 2005

Меѓународен фестивал за документарен филм, Истанбул, Турција, 2005

Меѓународен фестивал на документарен филм, Букурешт, Романија, 2004

Центар за култура „Трајко Прокопиев“, Куманово, Македонија, 2004

АСТРА Меѓународен фестивал на документарен и антрошполошки филм, Романија, 2004

Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2003

Центар за култура “Cemal Resid Rey”, Истанбул, Турција, 2003

Меѓународен фестивал за етнографски филм, Белград, Србија, 2003

 • 2002 – „Белградскиот казанџија“ (документарен)

    Фестивали:

Меѓународна ревија на документарен и етно филм „Александар Саша Претровиќ“, Бања Ковиљача, Србија, 2006

Презентација на етнолошки филмови и фотографии, Битола, Македонија, 2003

Меѓународен фестивал за етно филм, Белград, Србија, 2002

Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2000

 • 2000 – „Звукот на чеканот“  (документарен)

    Награди:
Награда за најдобра камера – Меѓународен фестивал за етно филм, Белград, Србија, 2000

    Фестивали:

Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 2000

Македонски етно филм, eтнолошки музеј Љубљана, Словенија, 2007

 • 1997 – „Професија во движење – Крушевски калајџии“ (документарен)

    Фестивали:

Презентација на етнолошки филмови и фотографии, Битола, Македонија, 2003

Меѓународен фестивал за етнолошки филм, Белград, Србија, 1998

Денови на Европското културно наследство, Музеј на Македонија, Скопје, Македонија, 1998

 • 1994 – „Кога одевме во Стамбол“ (документарен)

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Готинген, Германија, 1999

КУЗМАНОВСКИ КУЗМАН

Филмографија

 • 2014 – „Учеството на Бугарите и другите надворешни претставници
  во македонското револуционерно дело“   (документарен)
 • 2013 – „ Христо Узунов“  (документарен)
 • 2013 – „Наум Томалевски“ (документарен)
 • 2013 – „Георги Баждаров (документарен)
ЛЕШНИКОВСКА АНЕТА

Филмографија

 • 2007 – „Боли ли? – Прва Балканска догма“  (документарен)

    Награди:  

    Награда „Тигар“  – Меѓународен филмски фестивал, Ротердам, Холандија, 2007

    Специјално признание од жири – Меѓународен филмски фестивал, Бермудски острови, 2007

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на женски автори, Дортмунд, Келн, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Дурбан, Јужна Африка, 2007

Филмски фестивал „Нови Хоризонти“, Полска, 2007

 • 2007 – „На здравје“ (краткометражен)
МИФТАРИ ДИЕЛЗА

Филмографија

 • „Кафеана“ (краткометражен; постпродукција)
 • „Среќa“ (краткометражен)
 • „Жените“ (краткометражен)
 • „Уличен продавач на цигари“ (краткометражен)
 • „Kолица“ (краткометражен)
 • „Портрет на новинарот Сефет Муслиу“ (документарен)
 • „Портрет на писателот Мурат Исаку“ (документарен)
МЛАДЕНОВСКА МАЈА

Филмографија

 • 2012 – „Музејот-сведоштво на Македонската борба“ (документарен)

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

 • 2008 – „Француско око во Македонија“ (документарен)
 • 2006 – „Стрмоглави“ (Tв филм)

    Фестивали:

Meѓународен фестивал на краткометражен филм – Астерфест, Струмица, Македонија, 2006

 • 2004 – „Mојата Генерација“ (документарен)
 • 2002  – „Генералот“ (документарен)

    Награди:  

    „Златно дрво“ за најдобра монтажа – Републички Тв фестивал , Крушево, Македонија, 2002

    Фестивали:

Meѓународен фестивал на краткометражен филм – Астерфест, Струмица, Македонија, 2007

 • 2001 – „Што сонува кучето“ ( Tв филм)
 • 2000 – „Роза“ (документарен)

    Награди:  

    Добитник на „Златно дрво“ за режија, „Златно дрво“ за најдобар камерман и Специјално признание за монтажа – Републички Tв фестивал, Kрушево, Maкедонија, 2001  

    Добитник на наградата КОДАК 2000 – Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2000

    Фестивали:

Филмски фестивал „Ноќи на женските права“, Скопје, Македонија

Меѓународен филмски фестивал MOVEAST FESZTIVAL, Будимпешта, Унгарија, 2002

Меѓународен филмски фестивал Карлови Вари, Чешка, 2001

 • 2000 – „Долнени“ (документарен)
 • 1998 – „Хофманова 13“ (краткометражен)

    Фестивали:

Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2007

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2000

МИТРЕВСКИ ДАРКО

Филмографија

 • 2012 – „Трето полувреме“ (долгометражен)

    Фестивали:

Меѓународен фестивал за млади Але Кино!, Полска, 2013

Еврејски филмски фестивал, Детроит, САД, 2013

Еврејски филмски фестивал, Шарлот, САД, 2013

Еврејски филмски фестивал, Мајами, САД, 2013

Еврејски филмски фестивал, Атланта, САД, 2013

Меѓународен филмски фестивал Синема Мунди, Чешка, 2013

Еврејски филмски фестивал, Торонто, Канада, 2013

Меѓународен филмски фестивал, Пекинг, Кина, 2013

Меѓународен еврејски филмски фестивал, Санкт Петербург, Русија, 2013

Еврејски филмски фестивал, Мајами, САД, 2013

Еврејски филмски фестивал, Калгари, Канада, 2013

Еврејски филмски фестивал, Ванкувер, Канада, 2013

Еврејски филмски фестивал, Палм Бич, САД, 2013

Еврејски филмски фестивал, Денвер, САД, 2013

Еврејски филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина, 2013

Филмски фестивал Let’s CEE, Виена, Австрија, 2013

Меѓународен филмски фестивал, Тибурон, САД, 2013

     Меѓународен фестивал на филмска режија, Лесковец, Србија, 2013

Фестивал на еврејски филм, Загреб, Хрватска, 2013

Меѓународен филмски фестивал – Фебиофест, Прага, Република Чешка, 2013

Меѓународен филмски фестивал, Палм Спрингс, САД, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

 • 2007 – „Ѓаволи“ (краткометражен)
 • 2005 – „Бал-канкан“ (долгометражен)

    Награди:  

    Специјално признание – Меѓународен филмски фестивал, Москва, Русија, 2005  

    Награда  „Од А до А“ за најдобар филм во Југоисточна Европа – Филмски фестивал, Мотовун, Хрватска, 2005

    Фестивали: 

Филмски Фестивал Минхен, Германија

Филмски фестивал Реинденс, Лондон, Велика Британија

Меѓународен филмски фестивал, Палм Спрингс, Калифорнија, САД

Филмски фестивал Cinequest, Сан Хозе, Калифорнија, САД

Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија

Филмски Фестивал, Кејптаун, Јужна Африка

World Fest – Хјустон, Тексас, САД

Меѓународен филмски фестивал, Вашингтон, САД

 • 1998 – „Збогум на 20-тиот век“ (долгометражен)

    Награди:  

    Гранд При – Филмски фестивал „King Nobel“, Брисел, Белгија  

    Melies D’Argent за најдобар Европски филм – Филмски фестивал Еспо Сине, Финска  

    Награда за најдобар актер – Фантафестивал, Рим, Италија

    Фестивали: 

Филмски фестивал, Стокхолм, Шведска

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина

Меѓународен филмски фестивал, Каталонија, Шпанија

Фестивал на источно европски филм, Котбус, Германија

Меѓународен филмски фестивал, Љубљана, Словенија

Филмски фестивал Нортел Палм Спрингс, Палм Спрингс, САД

Филмски фестивал Cinequest, Сан Хозе, САД

Филмски фестивал, Тромсо, Норвешка

Медфилм фестивал, Рим, Италија

 • 1993 – „Светло сиво“ (омнибус)
МАТЕВСКИ ФИЛИП

Филмографија

 • 2011 – „Девојчето со кибритчињата“ (краткометражен) 

    Награди:

Најдобар краток филм – Меѓународен филмски фестивал за деца – Children’s India, Индија, 2014

    Фестивали:

Детски филмски фестивал Сиетл, Вашингтон, САД, 2014

„Џифони Македонија“ филмски фестивал за деца и млади, Македонија, 2013

Меѓународен филмски фестивал за деца и млади “Giffoni-Experience”, Италија, 2013

Фестивал на македонски филм, Австралија, 2012

ВРЕВА – Уличен фестивал за активизам, Србија, 2012

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Балкански фестивал на храна и филм, Албанија, 2012

Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

Мултимедијален фестивал “Sound & Vision”, Србија, 2012

In the Palace Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Бугарија, 2012

Меѓународен филмски фестивал Дрим Фест Синема, Слатина, Романија, 2012

Меѓународен фестивал за детски филм, Каиро, Египет, 2012

Синедејс Меѓународен фестивал на европски филм, Скопје, Македонија, 2011

 • 2008 – „J- Mobil“ (краткометражен)

    Фестивали:

„Скомрахи“ – Mеѓународен фестивал на филмските и театарски академии, Скопје, Македонија, 2008

 • 2007 – „Ништо повеќе од обично“ (краток документарен) 

    Фестивали:

Меѓународен Фестивал на Филмска Камера „Браќа Манаки“,  Битола, Македонија, 2007

 • 2006 – „Одмазда“ (краткометражен)

    Фестивали:

„Скомрахи“ – Меѓународен фестивал на филмските и театарски академии, Скопје, Македонија, 2006

МИШЕВСКИ ЗОРАН

Филмографија

 • 2012 – „Играта заврши“ (краткометражен анимиран)

    Фестивали:

Детски филмски фестивал BAMKids, Њѕјорк, САД, 2014

Детски филмски фестивал Сиетл, Вашингтон, САД, 2014

Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

Меѓународен филмски фестивал, Каиро, Египет, 2012

Меѓународен Арт Фестивал „Муза на уметноста“, Битола, Македонија, 2012

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Филмски фестивал „Источни соседи“, Утрехт, Холандија, 2012

Фестивал на европски филм – CineDays, Скопје, Македонија, 2012

МИХАЈЛОВСКИ НАУМ

Филмографија

 • 2012 – „Недовршена приказна“ (краткометражен)

    Награди:

    Специјална награда од жири – Фестивал на добротворни цели, Монако, Франција, 2012

    Фестивали:

Фестивал  на јужнословенски филм, Тузла, Босна и Херцеговина, 2013

Скопски филмски фестивал, Македонија, 2012

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал на европски филм – CineDays, Скопје, Македонија, 2012

 • 2011/2012 – „Кругови“ (краткометражен)
 • 2004 –  „Просечна брзина“ (краткометражен)

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија

 • 2000 – „Опседнатост“ (студентски краткометражен)
 • 1999 – „Светецот“ (краткометражен документарен)
МАНЧЕВСКИ МИЛЧО

Филмографија

 • 2013 – „Четврток“ (краткометражен)

     Фестивали:

Венециски филмски фестивал, Италија, 2013

 • 2010 – „Мајки“ (долгометражен)

    Награди:  

    Награда на Централноевропска Иницијатива – Филмски фестивал Трст, Италија, 2012   

    “Награда за филмот како ументички феномен” – Меѓународен филмски фестивал Листопад, Минск, Белорусија, 2011  

    Награда за режија – Меѓународен филмски фестивал, Љубљана, Словенија, 2011  

    FEDEORA – Меѓународен филмски фестивал Синема Сити, Нови Сад, Србија, 2011  

    Награда “Небојша Џукелиќ” од критика за најдобра филм – Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Белград, Србија, 2011  

    Специјална награда од жири за “Европа надвор од Европа” – Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Белград, Србија, 2011

Номинација за најдобар филм – MTV Movie Awards, 2011

  Македонски кандидат за Оскар за филм од неанглиско говорно подрачје, 2010

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2010

Меѓународен филмски фестивал Cinema Mundi, Полска, 2011

Меѓународен филмски фестивал, Кливленд, САД, 2011

Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија, 2011

Меѓународен филмски фестивал  “Kino Pasavaris”, Вилнус, Латвија, 2011

Меѓународен филмски фестивал, Истанбул, Турција, 2011

Las Palmas de Gran Canaria Меѓународен филмски фестивал, Шпанија, 2011

Open City Docs Fest, Лондон, Велика Британија, 2011

Меѓународен филмски фестивал, Скотсдејл, САД, 2011

Меѓународен филмски фестивал, Пула, Хрватска, 2011

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2011

La Casa Encendida, Мадрид, Шпанија, 2011

Меѓународен филмски фестивал Трансилванија, Сибиу, Романија, 2011

Филмски фестивал во Варшава, Полска, 2011

Филмски фестивал, Москва, Русија, 2011

Меѓународен филмски фестивал, Сао Паоло, Бразил, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Торонто, Канада, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Саракуза, САД, 2011

Semana de Cinema Experimental, Мадрид, Шпанија, 2011

Меѓународен филмски фестивал, Гоа, Индија, 2011

Меѓународен филмски фестивал ПриФилмФест, Косово, 2011

Фестивал на македонски филм, Австралија, 2012

Филмски фестивал East by SouthEast, Копенхаген, Данска, 2012

Филмски фестивал „Европа на екранот“, Џакарта, Индонезија, 2013

Меѓународен филмски фестивал Нанси-Лорен, Франција, 2013

 • 2008 – „Сенки“ (долгометражен)

    Награди 

    Најдобра актерка (Весна Станојевска) – Златна Бубамара, Maкедонија, 2008   

    Најдобар музички спот (Џангл сенка) –  Златна Бубамара, Македонија, 2008  

    Златен медал за достигнувања (Рајан Шор , композитор) – Парк Сити Музички Филмски Фестивал, Јута, САД, 2008

    Фестивали:

Фестивал на македонски филм, Велика Британија, 2008

Панорама на Европската кинематографија, Грција, 2008

Меѓународен ФилмФест, Полска, 2008

Филмски фестивал Норчепинг, Шведска, 2008

Meѓународен филмски фестивал, Сао Паоло, Бразил, 2007

Меѓународен филмски фестивал, Торонто,  Канада, 2007

Филмски Фестивал „Златен Коњ“, Taјван, 2007

 • 2001 – „Прашина“ (долгометражен)

    Награди:

    Номинација за награда Golden Reel, 2002

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Хонг Конг, Кина, 2002

Меѓународен филмски фестивал Венеција, Италија, 2001

Меѓународен филмски фестивал, Торонто, Канада, 2001

Меѓународен филмски фестивал, Токио, Jапонија, 2001

Меѓународен филмски фестивал, Солун, Грција, 2001

 • 1994 – „Пред дождот“ (долгометражен)

    Награди:  

    Награда Сребрен кондор за најдобар странски филм –  Aргентина, 1996  

    Награда Independent spirit за Најдобар странски филм1996

    Медитеранска награда за мир и толеранција, 1996  

    Златна кочија – Филмски фестивал во Монс, Белгија, 1995  

    Гранд При – Санкт Петербург „Фестивал на фестивалите“, Русија, 1995  

    Прва награда – Бургос Фестивал, Шпанија, 1995  

    Награда за најдобро сценарио – Фестивал за сценарија, Горица, Италија, 1995  

    Награда за најдобар филм – Филмски Форум, Братислава, Словенија, 1995  

    Награда на УНЕСКО – Пантелерија, Италија, 1995  

    Награда од публика – Филм Фест Варшава, Полска, 1995  

    Награда од католичка филмскa комисија – Aвстрија, 1995  

    „Давид ди Донатело“ Специјална награда за неиталијански филм, Италија, 1995  

    Златна бубачка за најдобар странски филм – Шведски Филмски Институт, Шведска, 1995  

    Номинација за Оскар за најдобар филм од неанглиско говорно подрачје, 1995

    Златен лав за најдобар филм – Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994

    ФИПРЕСЦИ (Награда на критиката)  – Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994  

    Награда од УНИЦЕФ, Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994

Премио Чинемавенире – Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994  

    Награда од публика – Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994

    Ролинг Венис, награда од градот Венеција – Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994    

    Златно лавче, награда на италијанските студенти – Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994

    Награда од Меѓународната католичка организација за филм – Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994  

    Награда на Кодак за најдобар дебитантски филм – Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994  

    Награда на синдикатот Франческо Пазинети за најдобар актер ( Раде Шербеџија) – Меѓународен филмски фестивал, Венеција, Италија, 1994

    Награда на публика за најдобар филм –  Меѓународен филмски фестивал Сао Паоло, Бразил, 1994

    Награда на жири за најдобар филм – Меѓународен филмски фестивал, Порторико, 1994

    Награда на публика за најдобар филм – Меѓународен филмски фестивал, Порторико, 1994  

    Најдобар режисер – Меѓународен филмски фестивал, Порторико, 1994

    Најдобар дебитантски филм – Меѓународен филмски фестивал, Порторико, 1994

    Најдобар дебитантски филм – Меѓународен филмски фестивал Стокхолм, Шведска, 1994

МИТЕВСКИ ВУК

Филмографија

 • 2012 –  „Aлерик“ (краток aнимиран)

       Награди:

Награда „Вила“ за најдобар анимиран филм – Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2014

       Фестивали:

Филмски фестивал „Источни соседи“, Хаг, Холандија, 2014

Фестивалот на европски филм Les Arcs, Франција, 2013

Филмски фестивал – Алпе Адриа Синема, Трст, Италија, 2013

Меѓународен фестивал на краткометражен филм Филмини, Бугарија, 2013

Меѓународен филмски фестивал, Богазици, Турција, 2013

Mеѓународен фестивал на анимиран филм „Анимакс Скопје-фест“, Македонија, 2013

Саревски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

 • 2007 – „Ангел“ (краток анимиран)
 • 2005 – „Црно и бело“ (краток анимиран)
МОЈСОВСКА ЛИДИЈА

Филмографија

 • 2013 – Bye, bye America (краткометражен документарен)
 • 2014 – „Супа од кокошка“ (краткометражен игран)

    Фестивали:

Скопски филмски фестивал, Македонија, 2014

Филмски фестивал Fest Film Kosova “Goddess on the Throne, Косово, 2014

Фестивал за процесирање култура ДРИМОN , Македонија, 2014

Антрополошки филмски фестивал за деца и млади  Children  first , Словенија, 2015

 • 2014 – „Мама“ (краткометражен игран)
 • 2015 – „Старецот“ (краткометражен игран)
МИТИЌ КОСАРА

Филмографија

 • 2013 – „Намини бар еднаш“ (краткометражен)

     Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Оденсе, Данска, 2015

Филмски фестивал ContraVision, Германија, 2015 

Фестивал на краткометражен филм, Левен, Белгија, 2014

Меѓународен фестивал на филмови од централна и источна Европа – CinEast, Луксембург, 2014

Филмски фестивал „Јасуџиро Озу“, Болоња, Италија, 2014

Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2014

Филмски фестивал „Other Movie“, Лугано, Швајцарија, 2014

Меѓународен фестивал на документарен и краткометражен филм „Докуфест“, Германија, 2014 

Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Хамбург, Германија, 2014 

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – АСТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија, 2014

Еурошортс – Меѓународен филмски фестивал, Полска, 2013

Филм Фронт – Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Нови Сад, Србија, 2013 

Фестивал Синема да Маре, Италија, 2013

Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2013

Фестивал Авантура – Филм форум Задар, Хрватска, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

 • „Мала шега“ (краткометражен)
 • „Љубов“ (краткометражен)
 • „На полноќ“ (краткометражен)
 • „Бар отворен град“ (краткометражен)
 • „Крстосница“ (краткометражен)
 • „Tројца за танго“ (краткометражен)
 • “Игра” (краткометражен)
 • „Внатрешна игра“ (краткометражен)
МИТРИКЕСКИ АНТОНИО

Филмографија

 • 2014 – „Деца на сонцето“ (долгометражен)

      Награди:

Најдобар долгометражен филм – Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2014

Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Варна, Бугарија, 2015

Филмски фестивал – Денови на македонскиот филм, Хурствил, САД,2015

Меѓународен филмски фестивал, Тетово, Македонија, 2015

Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Белград, Србија, 2015

Меѓународен филмски фестивал, Пекинг, Кина, 2015

Меѓународен филмски фестивал,Белоит, САД, 2015

Меѓународен филмски фестивал „Реинденс“, Лондон, Велика, Британија, 2014

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Македонија, 2014

 • 2003 –  „Како лош сон”  (долгометражен)

    Фестивали:

Денови на македонскиот филм, Риека, Хрватска

Денови на македонскиот филм, Загреб, Хрватска

Балкан Блек Бокс Фестивал, Берлин, Германија

Меѓународен филмски фестивал, Карлови Вари, Република Чешка

Меѓународен филмски фестивал, Монтреал, Канада, 2003  

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ Битола, Македонија

Меѓународна конференција за филм, телевизија и мултимедија, Фиера Милано, Италија

Денови на македонската култура, Торонто, Канада

Софиски филмски фестивал, Бугарија

Фестивал на европски филм, Палич, Србија

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина

Меѓународен филмски фестивал „Црни ноќи“, Талин, Естонија

Екс- југословенски фестивал Подгорица, Црна Гора

Левант Филмски фестивал, Бари, Италија

 • 1997 –  “Преку езерото” (долгометражен)

    Награди:  

    Награда од публика – Меѓунареден филмски фестивал „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 1997

     Фестивали:

„Lodz-Targowa“ Уличен филм фест , Полска, 2010

Филмски фестивал, Сингапур, 1998

Меѓународен филмски фестивал, Монтреал, Канада, 1997

Филмски фестивал во Торонто, Канада, 1997

Меѓународен филмски фестивал во Каиро, Египет

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 1997

Меѓународен фестивал на филмска камера “Браќа Манаки” Битола, Mакедонија, 1997

Филмски фестивал, Солун, Грција, 1997

Филмски фестивал во Лоџ, Полска, 1997

Меѓународен фестивал на источноевропски филм, Котбус, Германија, 1997

 • 1991 – “Љубовта на Кочото Топенчаров” (документарен)

    Награди:  

    Златен медал за документарен филм – Фестивал на документарен и краткометражен филм, Белград, Србија, 1991

 • 1987 – “Eхо” (краткометражен)
 • 1986 – “Време” (документарен)
 • 1985 – “Двобој” (краткометражен)

    Награди:

    Специјална награда од градот Лоџ, Полска, 1985

 • 1985 – “Ден” (документарен)

    Награди:  

    Специјална награда од градот Лоџ, Полска, 1985

МИТЕВСКА С. ТЕОНА

Филмографија

 • 2017 – “Кога денот немаше име” (долгометражен)

     Фестивали:

Берлински филмски фестивал, Германија, 2017

 • 2012 – “Жената која ги избриша своите солзи” (долгометражен)

    Награди:  

    „Златна Мимоза“ за најдобра кинематографија – Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2012 

    Фестивали:

Меѓународен Филмски фестивал – Берлинале (во програма Panorama Special), Берлин, Германија, 2012

Скопски филмски фестивал, Македонија, 2012

Филмски фестивал Crossing Europe, Линц, Австрија, 2012

Меѓународен филмски фестивал Cinema Jove, Валенсија, Шпанија, 2012

Филмски фестивал во Сараево, Босна и Херцеговина, 2012

Меѓународен филмски фестивал Бразилија, Бразил, 2012

Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2012

Меѓународен филмски фестивал Two Riversides, Полска, 2012

Меѓународен филмски фестивал Espoo Cine, Финска, 2012

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Меѓународен филмски фестивал, Бусан, Кореја, 2012

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2012

Европски филмски награди, Малта, 2012

 • 2008 – “Јас сум од Титов Велес” (долгометражен)

    Награди:  

    Специјална награда од жири – Сараевски филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина  

    Сребрена Камера 300 – Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија  

    Специјална награда од жири – Фестивал на европски филм, Лече, Италија  

    Најдобар европски актер – Фестивал на европскиот филм, Лече, Италија  

    Најдобар Филм – Б-ест Филмски фестивал, Италија  

    Силвер Ејнџел Истер Панорама– Артфилм фест Меѓународен филмски фестивал, Братислава, Словачка 

    Специјална награда од жири– Меѓународен филмски фестивал Cinema Jove, Валенсија, Шпанија 

    Златна Мимоза – Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора

    Специјална награда за копродукција – Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора 

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал  – Берлинале, Берлин, Германија, 2008

Филмски фестивал, Торонто, Канада

Кански филмски фестивал, Франција, 2008

Филмски фестивал, Бусан, Кореја

Фестивал на новиот филм, Монтреал, Канада

Меѓународен филмски Фестивал, Белград, Србија

Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија

Филмски Фестивал Фабио Фест, Прага, Република Чешка

Меѓународен филмски фестивал, Истанбул, Турција

Go East – Филмски фестивал, Визбаден, Германија

Меѓународен филмски фестивал, Вилнус, Литванија

Филмски фестивал, Белфаст, Северна Ирска

Филмски фестивал Кросинг Јуроп, Линц, Австрија

Филмски фестивал Бања Лука, Босна и Херцеговина

Филмски фестивал, Нови Сад, Србија

Филмски фестивал, Брисел, Германија

Филмски фестивал Ерусалим, Израел

Meѓународен филмски фестивал, Ла Рошел, Франција

Фестивалот на европски филм Les Arcs, Франција

 • 2004 – „Како убив светец“ (долгометражен)

    Награди:  

    Награда Crossing Europe –  Меѓународен филмски Фестивал, Линц, Австрија, 2004

Специјално признание од жири – Меѓународен филмски фестивал Синема Јове, Валенсија, Шпанија, 2004 

    Награда за најдобар актер – Милан Тоциновски, во склоп на регионалната програма – Сараевски филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина,  2004

    Фестивали:

Македонски филмски фестивал, Tоронто, Канада, 2006

B-ucharEST Меѓународен Филмски Фестивал, Букурешт, Романија, 2006

    Филмски денови во Кипар – Лимасол и Никозија, Кипар, 2006  

    Меѓународен филмски фестивал во Керала   , Индија, 2005

    Меѓународен филмски фестивал  Дамаск, Сирија, 2005

High Falls Филмски Фестивал,  Рочестер, Њујорк, САД, 2005

    Панорама на европската кинематографијаАтина, Грција, 2005

    Фестивал Финале ПилзенРепублика Чешка, 2005

    Меѓународен филмски фестивалСофија, Бугарија, 2005

Меѓународен филмски Фестивал, Анонеи, Франција, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Мумбаи, Индија, 2005

Филмски  фестивал, Золотурн, Швајцарија, 2005

    Меѓународен филмски фестивал,     Ченаи, Индија,2004

    Меѓународен филмски фестивал,  Братислава, Словачка, 2004

Меѓународен филмски фестивал Гоа, Индија 2004

Авторски филмски фестивал “View into the World”, Белград, Србија, 2004

Меѓународен филмски фестивал Манхајм – Хајделберг, Германија, 2004

Меѓународен филмски фестивал, Љубљана, Словенија, 2004

Меѓународен филмски фестивал, Сао Паоло, Бразил, 2004

    Фестивал на медитерански филм,   Монпелие, Франција, 2004

Филмски фестивал Cinéma Tout Ecran, Женева, Швајцарија, 2004

Филмски фестивал, Загреб, Хрватска, 2004

Меѓународен филмски фестивал, Рио де Жанерио Бразил, 2004

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ Скопје, Македонија, 2004

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2004

    Меѓународен филмски фестивал , Ерусалим, Израел, 2004

    Меѓународен филмски фестивалКарлови Вари, Чешка, 2004

    Меѓународен филмски фестивал Синема Јове, Валенсија, Шпанија, 2004

    Фестивал на југоисточен филм Cinemateket, Копенхаген, Данска 2004

Филмски фестивал Crossing Europe, Линц, Австрија, 2004

Фестивал на европски филм, Брисел, Белгија, 2004

Меѓународен филмски фестивал, Ротердам, Холандија, 2004

 • 2001 – „Амер во Америка“ (документарен)
 • 2000 –  „Вета“ (краткометражен)

    Награди:  

    Награда од жири, Меѓународен филмски фестивал – Берлинале, Берлин, Германија, 2001  

    Диплома за оригинална уметничка визија –  Молодист Меѓународен филмски фестивал, Киев, Украина, 2001  

    Васерман финалист, First Run Festival, Њујорк, 2001

    Фестивали:

Филмски фестивал Алгарве, Португалија

Филмски фестивал Синема Јове, Валенсија, Шпанија

Скопски филмски фестивал, Македонија

Филмски фестивал, Бризбен, Австралија

Меѓународен филмски фестивал на краток филм, Сао Паоло, Бразил

Меѓународен филмски фестивал, Монтреал, Канада

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина

Филмски фестивал во Драма, Грција

Меѓународен филмски фестивал Молодист, Киев, Украина

Фестивал на медитерански филм, Монтпелие, Франција

Реинденс филмски фестивал, Лондон, Велика Британија

Стокхолм филмски фестивал, Шкотска

Филмски фестивал „Златен Коњ“, Тајпеј, Кина

Филмски фестивал, Торино, Италија

Филмски фестивал Алпе Адриа, Трст, Италија

 • 1998  – „Зошто е лута Бети Буп?“ (краткометражен)
НАУМОВСКА ФРОСИНА

Филмографија

 • 2008 – „Аце Слеш“ (документарен)

     Награди :

Најдобар биографски документарец во меѓународна конкуренција – Њујорк филм и видео фестивал, САД, 2008

Најдобар режисер – Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2008

 Награда за исклучителен филм – Меѓународен фестивал на краткометражен филм АСТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија, 2008

 • 2007 – „Игралиште“ (краток документарен)
ПОПОВСКИ ЧЕДО

Филмографија

 • 2009 – „Далеку од дома“ (документарен)
ПОПОВИЌ БРАНИСЛАВ

Филмографија

 • 2009 – „Илинденски марш“ (документарен)
ПАНОВ МИТКО

Филмографија

 • 2010 – „Војната заврши“ (долгометражен)

    Награди:  

    Специјална награда – Југоисток – Европски Филмски Фестивал, Лос Анџелес, САД,  2011  

    МEDIA AWARD –  Меѓународен Филмски фестивал Прифест, Приштина, Косово, 2010  

    Најдобар Филм на Балканот – Меѓународен Филмски Фестивал, Тирана, Албанија, 2010

    Фестивали:

Меѓународен Филмски фестивал „Златна липа“, Стара Загора, Бугарија, 2013

Меѓународен филмски фестивал, Инсбрук, Австрија, 2012 

Фестивал на храна и филм, Албанија, 2012

Балкански филмски фестивал, Оденс, Данска, 2011

Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија, 2011

Филмски Фестивал Готам Скрин, Њујорк, САД, 2010           

Филмски фестивал, Золотурн, Швајцарија, 2010

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2010

Kino in der Reitschule, Берн, Швајцарија, 2010

 • 2002 – „Другари“ (документарен)

    Фестивали:

Филмски Фестивал Синеквест, Сан Хозе, Калифорнија,

SXSW – Југ-Југозапад, Остин,Тексас

Филмски фестивал, Мотовун, Хрватска

 • 1998 -„Ливада“ (краткометражен)

    Награди:  

    Специјална награда од жири – Меѓународен фестивал на краткометражен филм Клермон- Феран, Франција, 2000

 Најдобар филм на Балканот – Фестивал на краткометражен филм, Драма, Грција, 2000

 • 1993/94 – „Бериќет“ (креативен документарен)

    Награди:  

    Гранд При „Амон Ра“ за најдобар филм – Меѓународен фестивал на документарен и краткометражен филм Исмаилиа, Египет  

    Главна награда – Друштво на Египетски филмски професионалци

 • 1986/87 – „Леб и Сол“  (креативен документарен)

    Фестивали:

Фестивал на современ филм, Монтреал, Канада, 1989

 • 1986 – „Со кренати раце“ (краткометражен)

    Награди:  

    Златна Палма за најдобар краткометражен филм – Кански филмски фестивал, Франција, 1991  

    Сребрен змеј – Филмски фестивал, Краков, Полска, 1986  

    Прва награда за најдобар краткометражен филм – Меѓународен филмски фестивал, Тел Авив, Израел, 1986  

    Награда од жири – Меѓународен Филмски фестивал , Минхен, Германија, 1985

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на независен филм, Буенос Аирес, Аргентина, 2009

Филмски фестивал, Њујорк, САД, 1991

ПОПОВСКИ АЛЕКСАНДАР

Филмографија

 • 2012 – „Балканот не е мртов“ (долгометражен)

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал ОДА, Тетово, Македонија, 2014

Меѓународен фестивал на филмска режија, Лесковец, Србија, 2013

Меѓународен филмски фестивал „Една земја, еден филм“, Апша, Франција, 2013 

 • 1998 – „Збогум на 20от век“ (долгометражен)

    Награди:  

    Најдобар актер/ Лазар Ристовски – Фантафестивал, Рим, 2000  

    Награда „Крал Нобел“ – Брисел, Белгија, 2000  

    Награда за најдобар филм од полето на фантастиката – Меѓународен Филмски фестивал Еспо Сине, Хелсинки, 1999  

    Б- филм награда за најдобра монтажа и сценски дизајн – Б- филм Филмски Фестивал, 1999

    Фестивали:

Меѓународен Филмски Фестивал, Сиджес, Шпанија, 1999

Cinequest Филмски фестивал, САД, 1999

Филмски фестивал, Стокхолм, Шведска

Фестивал на источноевропски филм, Котбус, Германија

ФЕСТ – Меѓународен Филмски Фестивал, Белград, Србија

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина

Филмски Фестивал, Палм Спрингс, САД

Aрктички филмски фестивал, Тромсо, Норвешка

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ , Битола, Макдеонија

Филмски фестивал, Порто Рико, САД

Меѓународен филмски фестивал, Палм Бич, САД

Фестивал на медитерански филм, Штудгарт, германија

Медфилм фестивал, Рим, Италија

Летна Филмска Школа “Uherske Hradiste”, Република Чешка

Меѓународен филмски фестивал  Mill Valey, САД

Меѓународен филмски фестивал, Колката, Индија

Меѓународен филмски фестивал, Занзибар, Танзанија

Меѓународен филмски фестивал, Љубљана, 1998

 • 1993 – „Светло сиво“ (oмнибус)
ПАВЛОВСКИ САШО

Филмографија

 • 2011 – „Ова не е Американски филм“ (долгометражен)

    Фестивали:

Bridge Film Fest, Косово, 2014

Kaлкута Филмски Фестивал, Индија, 2011

Tамил Наду Филмски Фестивал, Индија, 2011

Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија, 2012

Балкански филмски фестивал, Полска, 2012

SEE a Paris Фестивал на југоисточен европски филм, Франција, 2012

Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2012

Меѓународен филмски фестивал, петалума, САД, 2012

SKENA UP – Меѓународен студентски фестивал на филм и театар, Приштина, Косово, 2012

 • 2011 – „20 Години независност“ (документарен)
 • 2009 – „40 Степени“ (документарен)
 • 2003 – „Универзитет“ (документарен)
 • 2000 – „Игра со букви“ (Tв филм)
 • 1999 – „Емигранти“ (Tв филм)

    Фестивали:

Tв Фестивал Раи Уно, Италија

ПОПОВ СТОЛЕ

Филмографија

 • 2014 – „До балчак“ (долгометражен)

     Фестивали:

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2015

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Македонија, 2014

 • 1997 – „Џипси Меџик“ (долгометражен)   

    Награди: 

    Специјална награда од жири –  Меѓународен филмски фестивал, Измир, Турција, 1998  

    Гран При Златна Антигона –  Меѓународен филмски фестивал, Монпелие, Франција, 1997

 Номинација за Grand prix for the Americas – Меѓународен филмски фестивал, Монтреал, Канада, 1997

Македонски кандидат за Оскар

 • 1991 – „Тетовирање“ (долгометражен)

    Награди:  

    „Златна мимоза“ Прва награда за најдобра режија, Филмски Фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 1991  

    Втора награда за сценарио – Фестивал за сценарија, Врњачка Бања, Србија, 1991

    Гран При – Југословенски актерски фестивал, Ниш, Србија, 1992

Номинација за награда ФЕЛИКС – Европска филмска академија, 1992

 Македонски кандидат за Оскар

 • 1986 – „ Среќна Нова `49“ (долгометражен)

    Награди:  

    Прва награда од публика – Меѓународен филмки фестивал Порто Алегре, Бразил, 1991  

    Специјална Диплома – Меѓународен филмски фестивал, Минхен, Германија, 1986  

    Специјална Диплома – Меѓународен филмски фестивал Ерусалим, Израел, 1986  

    Награда „Златен Гладиатор“ – Југословенска Филмска Академија, 1986  

    Награда „Милтон Манаки“ од критика – Филмски Фестивал Пула, Хрватска, 1986  

    Гран При – Голема Златна Арена за најдобар филм – Филмси Фестивал Пула, Хрватска, 1986        

Номинација за „Златна школка“ – Меѓународен филмски фестивал, Сан Себастија, Шпанија, 1986

Југословенски кандидат за Оскар 

 • 1980 – „Црвениот коњ“ (долгометражен)

    Награди: 

    Диплома – Меѓународен филмски фестивал ФЕСТ, Белград, Србија, 1982

    Диплома ФИЛМЕКС, Меѓународен филмски фестивал, Лос Анџелес, САД, 1982

    Диплома – Меѓународен филмски фестивал, Сан Франциско, САД, 1982

 • 1979 – „ДАЕ“  (документарен)

    Награди:  

    Гран При – Фестивал на балкански филм, Љубљана, Словенија, 1980  

    Специјална награда од жири – Меѓународен филмски фестивал, Лондон, Велика Британија, 1980  

    Специјална награда од жири – Меѓународен филмски фестивал, Лајпциг, Германија, 1979  

    Специјална награда од жири „Сребрен Бумеранг“ – Меѓународен филмски фестивал, Мелбурн, Австралија, 1979  

    Гран При – Светски филмски фестивал, Оберхаузен, Германија, 1979  

    Златен медал за режија – Фестивал на југословенски филм, Белград, Србија, 1979

Номиниран за Оскар за најдобар краток документарен филм

 • 1976 – „Австралија, Австралија“  (долгометражен документарен)

    Награди:  

    Гран При – Југословенски фестивал на документарен и краткометражен филм, Белград, Србија, 1976  

    Златен медал за режија – Југословенски фестивал на документарен и краткометражен филм, Белград, Србија, 1976  

    Специјална Награда од публика – Филмски фестивал, Тузла, Босна и Херцеговина, 1976

Југословенски кандидат за Оскар

 • 1974 – „Алкалоид“ (документарен)

    Награди:  

    Сребрен Медал за режија– Фестивал на југословенски филм, Белград, Србија, 1975

 • 1974 – „Оган“ (документарен)

    Награди:  

    Златен медал за режија –  Фестивал на југословенски филм, Белград, Србија, 1974  

    Награда за најдобар филм на годината – ТВ Белград, Србија, 1974  

    Гран При – „Хусински Рудар“ – Филмски фестивал, Тузла, Босна и Херцеговина, 1974

    Награда од публика за најдобра режија –  Филмски фестивал, Тузла, Босна и Херцеговина, 1974

 Југословенски кандидат за Оскар

 • 1973 – „99“  (документарен)

    Награди:  

    Специјална диплома – Фестивал на југословенски филм, Белград, Србија 1973   

    Награда од Белградскиот универзитет –  Фестивал на југословенски филм, Белград, Србија 1973

ПИПЕРКОВСКИ ИЛИЈА

Филмографија:

 • 2015 – „Последниот Македонец во Македонија – Патот до истребување“ (документарен)

      Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2015

 • 2014 – ‘‘Супер дете‘‘ (краткометражен)
 • 2013 – “Краткиот пат за далеку” (документарен)
 • 2013 – ‘‘Тиквешко Востание‘‘  (документарен)
 • 2013 – ‘‘Охридско Востание‘‘ (документарен)
 • 2013 – “Христо Матов” (документарен)
 • 2013 – “Петар Шанданов”  (документарен)
 • 2013 – “Пере Тошев”  (документарен)
 • 2013 –  “Чистилиште на Душата” (документарен)
 • 2012 – “Матасари”  (краткометражен)
 • 2007 – “Јас и мојот живот без некои работи” (документарен)
 • 2006 –  “Зошто го направив својот грев” (краткометражен)
ПЕЈОВСКИ ДАРИЈАН

Филмографија

 • 2015 – „Три дена во септември“ (долгометражен)

       Награди:

     Најдобро сценарио – Фестивал на европски филм СИНЕДЕЈС, Македонија, 2015 

       Фестивали:

Филмфестивал Котбус, Германија, 2015

Montreal World Film Festival, Канада, 2015

 • 2013 – „409“ (краткометражен)

     Фестивали:

Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2014

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – АТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија, 2014

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

 • 2012 –  „Скопје Ремикс“ – омнибус (краткометражен филм „Опера“ )

     Награди:

Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

    Фестивали:

Балкан филм фест, Лублин, Полска, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал Диесе, Дижон, Франција, 2012

Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2012

 • 2009 – „Агонија“ (ТВ филм)
 • 2006 – „Порака“  (краткометражен)
 • 2004 – „15 секунди“ (краткометражен)

    Награди:  

    Специјална награда „Кодак“ за Најдобра фотографија – Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2005

 • 2003 – „City Bus Symphony“  (краткометражен)

    Награди:  

    Специјална награда „Кодак“ за Најдобра фотографија – Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2003

 • 2002 – „Околу 3 минути“  (краткометражен)
РАУФИ СКЕНДЕР

Филмографија

 • 2011 –  „Сеништа“ (документарен)
 • „Беса“ (документарен)
 • „Белата смрт“ (документарен)
 • „Приказна за чаршијата“ (документарен)
 • „Првиот глас“ (документарен)
 • „Повик на љубовта“ (документарен)
 • „Изгубениот глас на славејот“ (документарен)
 • „Сјајот на носиите“ (документарен)
 • „Трагачи на убавината“ (документарен)
 • „Патиштата на една слика“ (документарен)
 • „Магијата на боите“ (документарен)
 • „Доблеста на перото“ (документарен)
 • „Приказната за еден деец“ (документарен)
РУСЈАКОВ АЛЕКСАНДАР

Филмографија

 • 2010 – „Поинаку“ (краткометражен)

    Фестивали:

Фестивал на балкански филм, Турција, 2010

БЕЛЕФ – Летен филмски фестивал, Белград, Србија, 2010

 • 2003 – „Tрета зона“ (краткометражен)
 • 2002 – „Приказни за љубовта и свршувањето“ (ТВ серија)
 • 1999 – „Папет шоу“ (краткометражен)

Фестивали:

Натпревар за млади автори, Минхен, Германија, 2001

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2001

СинеВегас Филмски Фестивал, Лас Вегас, САД, 2000

Студентски Филмски Фестивал, Белград, Србија, 2000

РИСТОВ ВЕНЦИСЛАВ

Филмографија

 • 2014 – „Не чепкај со валкани раце“ (документарен)

Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Македонија, 2014

 • „Невеста Господова“ (документарен)
 • „Големиот Аран“ (играно документарен)
РИСТОВСКИ СВЕТОЗАР

Филмографија

 • 2015 – „Лазар“ (долгометражен)

Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Санта Барбара, САД, 2016

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола. Македонија, 2015

Филмски фестивал „CinEast“, Луксембург, 2015

 • 2010 – „Драг г. Гејси“ (долгометражен)
 • 2004 – „Илузија“ (долгометражен)

    Награди:  

    The Europa Award за најдобар Европски дебитантски филм – Меѓународен филмски фестивал за деца и млади, Злин, Република Чешка, 2005  

    Награда Лајонси – Филмски фестивал, Ротердам, Холандија

    Фестивали:

Филмски фестивал, Малме, Шведска, 2006

Меѓународен фестивал „Meeting of Cinema and History Film“, Истанбул, Турција, 2005

Филмски Фестивал Black Nights,Талин, Естонија, 2005

Денови на македонскиот филм КултурКонтакт, Австрија, 2005

Балкан Блек Бокс фестивал, Берлин, Германија, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Љубљана, Словенија, 2005

Фестивал на медитерански филм, Монпелие, Франција, 2005

Филмски фестивал Минстер, Германија, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Хаифа, Израел, 2005

Филмски фестивал, Хамбург, Германија, 2005

Бастер Филм Меѓународен детски филмски фестивал, Копенхаген, Данска, 2005

Биенале Венеција, Италија, 2005

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Ла Рошел, Франција, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Сигнапур, 2005

Филмски фестивал Go East, Визбаден, Германија, 2005

Neue Berlin Babylon Синема фестивал, Германија

Меѓународен филмски фестивал, Стокхолм, Шведска, 2005

Филмски фестивал Фабиофест, Прага, Република Чешка, 2005

Филмски фестивал South By Southwest, Остин, САД, 2005

Филмски фестивал во Софија, Бугарија, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Белград, Србија, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Торонто, Канада, 2004

Меѓународен филмски фестивал, Ванкувер, Канада, 2004

Меѓународен филмски фестивал, Монтреал, Канада, 2004

Меѓународен филмски фестивал, Токио, Јапонија, 2004

Меѓународен филмски фестивал, Солун, Грација, 2004

 • 2002 – „Радоста на животот“ (долгометрежен документарен)

    Награди:   

    Најдобар документарен филм во меѓународна конкуренција – Филмски фестивал  Wine Country, Калифорнија, САД  

    Наградата на Hertie Foundation Prize за најдобар документарен филм – Филмски фестивал  GoEast,  Визбаден, Германија

 • 2000 – „Ловец“ (краткометражен)
СОКОЛОВСКИ ИГОР

Филмографија

 • 2010 – „ Љубовта на билбордот “ (краткометражен)
СИМЈАНОВСКИ АЉОША

Филмографија

 • 2009 – „Чедо“ (документарен)

    Награди:

    Специјална награда – Меѓународен фестивал на краткометражен филм Астерфест, Струмица, Македонија, 2009

 • 2007 – „Стапица“ (Tв филм)
 • 2000 – „Mенка“ (краткометражен)
 • 1994 – „Мојата љубов Чарли Паркер“ (краткометражен)
 • 1992 – „Сестри“ (документарен)

      Награди:

„Бронзен змеј“ – Филмски фестивал, Краков, Полска, 1992 

 • 1987 – „Пикасо“ (Tв филм)
САВЕВСКИ ДРАГИ

Филмографија

 • 2008 – „Отворени гробови“ (документарен)
 • 2001 – „Стрес или погрешна нота“ (долгометражен)
СИДОВСКИ СТЕФАН

Филмографија

 • 2011 – “Образ” (краткометражен)

     Награди:

    Најдобро сценарио – Меѓународен фестивал Св.Јован од Верона, Италија, 2013

    Специјална награда „Солидарета“ – Меѓународен фестивал Св.Јован од Верона, Италија, 2013

    Фестивали:

Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2014

Детски филмски фестивал Сиетл, Вашингтон, САД, 2014

Синедејс Фестивал на европски филм, Скопје, Македонија, 2011

Исмаилија Меѓународен фестивал на краткометражен и документарен филм, Египет, 2012

In the Palace Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Бугарија, 2012

Филмски фестивал Диван, Романија, 2012

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Врева – уличен фестивал за активизам, Србија, 2012

Меѓународен фестивал на краткометражни филмови за млади – ТИСФЕСТ, Истанбул, Турција, 2013

Меѓународен филмски фестивал „Злосторство  и казна“, Истанбул, Турција, 2013

 • 2009 – „Гетокино“(краткометражен)
 • 2009 – „Контејнер“(краткометражен)
 • 2007 – „Дрво на животот “(краткометражен)
 • 2006 – „Луѓе и добиток“(краткометражен)
 • 2005 – „Инконтино“(краткометражен)  

    Награди:  

    Гран При – Меѓународниот фестивал на документарен аматерски филм, Битола, Македонија, 2005

 • 2004 – „Големиот водач“(краткометражен)
 • 2003 – „Полуден револуционер“(краткометражен)
 • 1995 – „Трактат за демократијата“(краткометражен)
 • 1995 – „Откривање на идентитетот“(краткометражен)
 • 1995 – „Напуштени воденици“(краткометражен)

    Награди:  

    Гранд При – Меѓународен фестивал на филмска камера “Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 1995

 • 1992 – „Глава“(краткометражен)
 • 1992 – „Бивш Социјалистички и сегашен капиталистички клошар“(краткометражен)

    Награди:  

    Гранд При – Републички фестивал на аматерски филм, Неготино, Македонија, 1994

 • 1991 – „Ние сме деца на марксизмот што лажеше“(краткометражен)
 • 1991 – „Илузија на стварноста и стварноста на илузијата“(краткометражен)
 • 1990 – „Чекори“(краткометражен)
 • 1990 – „Бунт“(краткометражен)
 • 1990 – „Прозори,Врати, Калдрма“(краткометражен)
 • 1990 – „Песна“(краткометражен)
 • 1989 – „Заштита на културните споменици во градскиот парк“(краткометражен)

    Награди:  

    Гранд При – Фестивал на аматерски филм, Куманово, Македонија, 1990

 • 1988 – „Око, Слики, Храм на уметноста“(краткометражен)
 • 1987 – „Погледи кон саатот“(краткометражен)

    Награди:  

    1-ва награда – Републички фестивал на аматерски филм, Пробиштип, Македонија, 1989

 • 1986 – „Аматерски каледиоскоп на еден град “(краткометражен)
 • 1986 – „Споменик на револуцијата“(краткометражен)
 • 1985 – „Порака “(краткометражен)

    Награди:  

    1-ва награда – Републички фестивал на аматерски филм, Скопје, Македонија

 • 1985 – „Мајсторот и Маргарита“(краткометражен)
 • 1985 – „Крик“(краткометражен)
 • 1985 – „ Филмски курс за како се учи марксизам“(краткометражен)
 • 1984 – „Последни слики од мојот училишен живот“(краткометражен)

    Награди:

1-ва награда – Фестивал на аматерски филм, Нови Сад, Србија, 1984

 • 1984 – „Напуштени воденици“(краткометражен)
 • 1983 – „Камбани на животот“(краткометражен)
 • 1982 – „Чистачки на градски грла“(краткометражен)
 • 1978 – „Синопсис“(краткометражен)
 • 1978 – „Погледи низ прозорот“(краткометражен)
 • 1977 – „Револт“(краткометражен)
 • 1976 – „Копнеж“(краткометражен)

    Награди:  

    Гран При – Меѓуклупски фестивал на аматерски филм „Наисус“, Ниш, Србија, 1977

 • 1975 – „Појадок“(краткометражен)
 • 1974 – „Еден ден од дневникот на….“ (краткометражен)

    Награда:

Прва награда – Фестивал на аматерски филм, Нови Сад, Србија, 1975

 • 1973 – „Пат кон…“ (краткометражен)
 • 1971 – „Што да се прави?“ (краткометражен)
 • 1970 – „Поле, Селани, Манастир“ (краткометражен)
 • 1970 – „Живот и смисла“ (краткометражен)
 • 1970 – „Огин и живот“ (краткометражен)
 • 1970 – „Што сум јас“ (краткометражен)
 • 1969 – „Зошто?“ (краткометражен)
 • 1969 – „Свет на тишината“ (краткометражен)
 • 1969 – „Балада за љубовта“ (краткометражен)
 • 1969 – „Разочараност“ (краткометражен)
 • 1968 – „Омнибус“ (краткометражен)
 • 1968 – „Коцкари“ (краткометражен)
 • 1968 – „Мрачност – Светлост – Природа“ (краткометражен)
 • 1968 – „Смртта освојува“ (краткометражен)
 • 1968 – „Сам“ (краткометражен)
 • 1968 -„Најден дом“ (краткометражен)

Награди:

Прва награда – Фестивал на аматерски игран филм, Панчево, Србија, 1968

 • 1967 – „Ништавило“ (краткометражен)
 • 1966 – „Ракија“ (краткометражен)
 • 1965 – „Скици, репортажа, топка, бунт“ (краткометражен)
СТАНИШИЌ САША

Филмографија

 • 2012 – „Скопје Ремикс“– омнибус (краткометражен филм  „Maнгава Диско Панк“)

Награди:

Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

    Фестивали:

Фестивалот на источноевропски филм  – Котбус, Германија, 2013

Балкан филм фест, Лублин, Полска, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал Диесе, Дижон, Франција, 2012

Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2012

 • 2011 – „Митот за Сара“ (краткометражен)

    Фестивали:

Интернационален Фестивал на Филмска Камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2011

Фестивал на Европски филм „Синедејс“, Скопје, Македонија, 2011

Фестивал на југоисточно европски филм, Париз, Франција, 2012

In the Palace Меѓународен филмски фестивал, Бугарија, 2012

Филмски фестивал Диван, Романија, 2012

Фестивал на храна и филм, Албанија, 2012

Филмски фестивал „Источни соседи“, Утрехт, Холандија, 2012

Меѓународен фестивал за краткометражни филмови за млади – ТИСФЕСТ, Истанбул, Турција, 2013

Филмски фестивал „Insight“, Велика Британија, 2013

 • 2004 – „Златко легна на креветот и не сака да стане“ (краткометражен)
 • 2003 – „Чичко Борис“  (краток документарен)
СТАВРЕВСКИ ЃОРЧЕ

Филмографија

 •  2012 – „Материјал за аудиција“ (краткометражен) 

     Награди:

     Најдобар краткометражен филм – Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2014

Најдобар краткометражен филм – BOGOSHORTS – Фестивал на краткометражен филм, Колумбија, 2013

    Фестивали:

Филмски фестивал „Other Movie“, Лугано, Швајцарија, 2014

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – АТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија, 2014

Фестивал  на јужнословенски филм, Тузла, Босна и Херцеговина, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

Фестивал на европски филм – CineDays, Скопје, Македонија, 2012 

 •   „Охридска Архиепископија“ (документарна серија)
 • 2012 – „Скопје Ремикс“ – омнибус (краткометражен филм „Скопски љубовџии“)

     Награди:

Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

    Фестивали:

Балкан филм фест, Лублин, Полска, 2013

Меѓународен Филмски фестивал „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал Диесе, Дижон, Франција, 2012

Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2012

 • 2008 –  „На изгрејсонце“ (краткометражен)

    Награди:

Награда „Ацо Алексов“ – Aстерфест, Струмица, Македонија, 2009

„Златна маска“ за најдобар краткометражен филм – Фестивал на француски филм, Охрид, Македонија, 2009

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на краткометражен филм Клермон-Феран, Франција, 2010

Филмски фестивал МЕДФИЛМ, Рим, Италија, 2010

БЕЛЕФ – Белградски летен филмски фестивал, Србија, 2010

СИНЕФИЕСТА Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Порторико, 2010

Синема Јове Меѓународен Филмски Фестивал, Валенсија, Шпанија, 2010

 • 2007 – „Дома“ (документарен)
 • 2005 – „Адам и Ева“ (документарен)

    Награди:  

    Специјално признание од жири – Загребдокс фестивал, Загреб, Хрватска, 2006     

 • 2003 – „Розов филм“ (краткометражен)

    Награди:  

    Награда за најдобра режија – Меѓународен Филмски фестивал „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2003

 • 2002 – „Мишо“ (документарен)
САЛИШКАР ПЕТРА

Филмографија

 • 2013 -„Мама Европа“ (документарен)

Награди:

 Најдобар документарен филм – Фестивал на јужнословенски филм, Тузла, Босна и Херцеговина, 2013

Фестивали:

Балкан Фиренца Експрес, Фиренца, Италија, 2014  

Фестивал на медитеранската кинематографија, Брисел, Белгија, 2014

Интергалактички фестивал на алтернативен филм, Брест, Франција, 2014

Филмски викенд на европски кооперативни денови, Виена, Австрија, 2014

ЛСФШ, Шипањ, Хрватска, 2014

Брисел Филм Фестивал, Белгија, 2014

Филмски фестивал Алпе Адриа Синема, Трст, Италија, 2014

Меѓународен филмски фестивал, Ротердам, Холандија, 2014

Филмски фестивал Слободна Зона, Белград, Србија, 2013

ЛИФЕ – Меѓународен филмски фестивал, Љубљана, Словениjа, 2013

ДокуФест – Меѓународен фестивал на документарен и краткометражен филм, Призрен, Косово, 2013

Фестивал на словенски филм, Порторож, Словенија, 2013

Let’s SEE – Фестивал на филмови од југоисточна Европа, Виена, Австрија, 2013

      Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

Македокс – Меѓународен фестивал на креативен и документарен филм, Македонија, 2013

Саревски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2013

 • 2012 – „20 години независност“ (Тв документарен серијал)
 • 2007 – “Човекот меѓу светлоста и сенката” (документарен)
 • 2006 – “Бабичките на револуцијата”  (документарен)

    Награди:

    Прва награда – Меѓународен фестивал на краткометражен филм АСТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија

    Награда за најдобар млад автор – Загребдокс Фестивал, Загреб, Хрватска

    Фестивали:

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина

IDFA -Европски фестивал на документарен филм, Aмстердам, Холандија

“Alpe Adria” Филмски фестивал, Трст, Италија

Филмски фестивал на документарен филм, Љубљана, Словенија

 • 2005 – “Tурски чај” (Tв документарна серија)

    Фестивали:

Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија

Меѓународен фестивал на краткометражен филм АСТЕРФЕСТ, Струмица, Mакедонија

„Golden Chest“ Меѓународен телевизиски фестивал, Софија, Бугарија

 • 2004 – “Eвровизија” (омнибус)
 • 2003 – “Балкан- Крв и мед” (Tв документарен)
 • 2002 – “Oкно” (краткометражен)

    Фестивали:

Филмски фестивал, Цеље, Словенија

Меѓународен филмски фестивал, Потенца, Италија

 • 2001 – “Од правта на сончевите зраци”  (среднометражен игран)

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Ротердам, Холандија, 2002

Фестивал на словенскиот филм, Порторож, Словенија, 2002

 • 1999 /2001- “Con- Fusion” (документарен)
 • 1999 – “Илузија” (краткометражен)
СТАНКОСКИ АЛЕКСАНДАР

Филмографија

 • 2008 – “Самитот на Шаманите (експериментален)
 • 1998 – “Маклабас (експериментален)
 • 1996 – “Ноќник (експериментален)
 • 1992 – “Кокино (експериментален)
ТРЕНЧОВСКИ ГОРАН

Филмографија

 • 2016 – „Златна петорка“ (долгометражен)

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, 2016

Филмски фестивал Raindance, Лондон, 2016

Macedonian Cinema Days, Сиднеј, 2016

Македонски филмски фестивал, Торонто, 2016

Филмски фестивал Бенгалуру, 2017

Фестивал DetectiveFest (Law & Society), Москва , 2017 – Диплома од жири (OFFICIAL JURY DIPLOMA)

Love Film Festival, Перуџа, 2017 – Златен Грифон – Најдобар странски филм

Фестивал на филмови од Југоисточна Европа, South East European Film Festival (SEEFF), Берлин, 2017

Фестивал на Југоисточен европски филм, SEE a Paris, Париз, 2017 – Најдобар филм во Југоисточна Европа, Најдобра монтажа

Филмски фестивал Јагран, Њу Делхи/Мумбаи 2017 – Најдобар странски филм

Balkan Film Food Festival, Подградец, 2017 – Награда BEST BALKAN SPIRIT

Филмски фестивал Крајина, Бихач, 2017

Фестивал Love is Folly IFF, Варна, 2017

Фестивал на централно европски филм, Темишвар, 2017

Меѓународен фестивал за филмска режија, Лесковац, 2017

Балкански филмски фестивал, Брно, 2017

Меѓународен фестивал за историски и воени филмови, Варшава, 2017 – Награда BRONZE SABER

Филмски фестивал Њу Џерси, САД, 2018 – Најдобар долгометражен филм

Меѓународен филмски фестивал на дебитантски филмови “Beginning”, Санкт Петерсбург, 2017 – Специјална награда “ROSSIYSKAYA GAZETA”

Фестивал на европски и независен филм Euro-In-Film, Нови Сад, 2017

Фестивал AWARD “St. 15 Tiberiopolian Martyrs”, 2017

Меѓународен фестивал на нова европска кинематографија „Златна липа“, Стара Загора, 2018

Филмски фестивал Ravno Selo, 2018

Филмски фестивал Тримак, Луцерн, 2018

Филмски фестивал Киненова, Скопје, 2018

Меѓународен филмски фестивал Кардиф, 2018 – Најдобар странски долгометражен фил

 • 2013 – „Игра и спас“ (краткометражен)

    Фестивали:

Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2014

Филмски фестивал во Кошице, Словачка, 2014

Shortz Видео/Филм Фестивал, Нови Сад, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

Фестивал на краткометражен филм „Гледам Бог“, Москва, Русија, 2013

SEE a Paris Фестивал на филмови од југоистчна Европа, Париз, Франција, 2013

Скопски филмски фестивал, Македонија, 2013

Меѓународен фестивал на документарен и краткометражен филм, Белград, Србија, 2013

 • 2012 – „Духот на татко ми“ (документарен)

    Фестивали:

Maкедонски Филмски Фестивал, Торонто, 2011

Фестивал на камерен театар „Ристо Шишков“, Струмица 2010

Меѓународен Фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, 2010

 • 2007 – „Разделби“ (краткометражен)
 • 2007 – „Верувам во Македонија“ (документарен)
 • 2004 – „Андер“ (Tв филм)

    Награди:  

    Награда за најдобра продукција и награда за Херој/Анти херој – Детективфест, Москва, 2005

 • 2003 – „Чекор пред времето“ (Тв филм)

    Фестивали:

Национален Тв Фестивал Крушево, 2003

 • 2003 – „Езерската земја на Никола К.“ (документарен)

    Награди:  

    Специјална награда – Филсмки Фестивал „Екофилм“, Новоград, 2006

    Фестивали:

Фестивал за документарни филмови „Слики на 21от век“, Солун, 2003

Меѓународен Филмски Фестивал ТУР Острава, 2006

 • 2003 – „Клевета“ (краткометражен)
 • 2002 – „Вампирџија“ (долгометражен)

    Фестивали:

Меѓународен Тв Фестивал „Златен ковчег“, Пловдив,2003

 • 2000 – „Мултилевел“ (Tв драма)

    Награди:  

    Гран при за најдобра Тв драма – Меѓународен Филмски Фестивал, Сараево, 2000

 • 2000 – „Kречо“ (документарна драма)

    Фестивали:

Prix Italia – Болоња, 2001

 • 1994 – „Клошари и плакати” (документарен)
 • 1993 – „Временик“ (краток документарен)
 • 1987 – „Алтер Варијации“ (краткометражен)
ТРАЈКОВ ИВО

Филмографија:

 • 2015 – „Медена ноќ“ (долгометражен)

Фестивали: 

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола. Македонија, 2015

Скопски филмски фестивал, Македонија, 2015

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2015

 • 2011 – „Проект – Берлин“ (долгометражен)
 • 2009 – „Созерцание“ (долгометражен)

    Фестивали:

Фестивал на македонски филм, Мелбурн, Австралија, 2010 

Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија, 2010

Меѓународен филмски Фестивал, Карлови Вари, Република Чешка, 2009

Фестивал „Финале Плзен“, Република Чешка, 2009

Светски Филмски Фестивал Монтреал, Канада, 2009

Скопски Филмски Фестивал, Македонија, 2009

Меѓународен Летен Филмски Фестивал ДУРЕС,  Драч, Албанија, 2009

Фестивал на македонски филм, Њујорк, САД, 2009

 • 2007- “Movie” (долгометражен)

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Сиетл, САД, 2008

Меѓународен филмски фестивал Карлови Вари, Република Чешка, 2008

Меѓународен филмски фестивал Финале Плзен, Република Чешка, 2008

Летна Филмска Школа, Република Чешка, 2008

Меѓународен филмски фестивал Тепличке Лето, Република Чешка, 2008

Меѓународен филмски фестивал, Мотовун, Хрватска, 2008

 • 2004 – „Големата Вода“ (долгометражен)

    Награди:  

    Златна Палма за најдобар филм – Филмски фестивал за медитерански филм, Валенсија, Шпанија, 2005

    Најдобра режија (Иво Трајков) – Филмски фестивал за медитерански филм, Валенсија, Шпанија, 2005

    Најдобра музика (Кирил Џајковски)  – Филмски фестивал за медитерански филм, Валенсија, Шпанија, 2005

    Најдобара фотографија (Суки Меденчевиќ) – Филмски фестивал за медитерански филм, Валенсија, Шпанија, 2005  

    Награда од публика – Филмски фестивал, Дубровник, Хрватска, 2005  

    Награда од публика – Меѓународен филмски фестивал “Black Sea”, Романија, 2005  

    Награда од жири – Филмски и ТВ Фестивал, Остров, Република Чешка  

    Награда од жири – Меѓународен филмски фестивал Филмак, Република Чешка

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал,  Палм Спрингс, САД, 2005

Меѓународен филмски фестивал,  Сао Паоло, Бразил, 2005

Меѓународен филмски фестивал,  Кливленд, САД, 2005

Меѓународен филмски фестивал Ерусалим, Израел, 2005

Меѓународен филмски фестивал Прага – Фебио Фест, Чешка Република, 2005

Меѓународен филмски фестивал за Детски филм, Злин, Чешка Република, 2005

Летна Филмска Школа Ухерске Храдиште, Чешка Република, 2005

Меѓународен филмски фестивал Teпличке Лето, Република Чешка, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Карлови Вари, Република Чешка, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Финале Плзен, Република Чешка, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Палм Бич, САД, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Сиетл, САД, 2005

Меѓународен филмски фестивал Taos Talking Pictures, САД, 2005

Меѓународен филмски фестивал Банког, Тајланд, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Скотсдејл, САД, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Милвоки, САД, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Њупорт Бич, САД, 2005

Меѓународен филмски фестивал, Монтеро, Франција, 2005

Меѓународен фестивал за филмска камера „Браќа Манаки“, Македонија, 2005

Меѓународен филмски фестивал Plus Camerimage, Полска, 2004

 • 1998- „Минатото“ (долгометражен)

     Награди:  

     Награда од жири – Меѓународен филмски фестивал Финале Пилзен, Република Чешка, 1999  

     Награда од публика за најдобра режија –  Филмски фестивал, Таормина, Италија, 1999  

     Награда од жири – Меѓународен филмски фестивал Da Figueira Da Foz, Португалија,  1999

     Награда од жири – Меѓународен филмски фестивал „Tout Ecran“, Женева, Швајцарија, 1999        

     Награда за најдобар нискбуџетен филм (под еден милион евра) – Меѓународен филмски фестивал Флагстаф, САД, 1999   

     Специјална награда за рејтинг 2 ѕвезди –  Меѓународен фестивал за филм и видео, Канада, 1999

     Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Александрија, Египет

Меѓународен филмски фестивал Лидс, Велика Британија

Меѓународен филмски фестивал Сао Паоло, Бразил

Меѓународен филмски фестивал, Чикаго, САД

Меѓународен филмски фестивал, Котбус, Германија

Меѓународен филмски фестивал, Осло, Финска

Меѓународен филмски фестивал “Faces Of Love”, Москва, Русија

Меѓународен филмски фестивал, Монтевидео, Уругвај

Меѓународен филмски фестивал, Чичестер, Велика Британија

Меѓународен филмски форум Арсеналс, Рига, Летонија

Меѓународен филмски фестивал, Реџо Калабрија, Италија

 •  1998-2002- „Необјаснети смртни случаи“ ( ТВ Документарна серија)

     Награди:  

     Специјална награда за сценарио –  FITES ( Film&TV Union), Прага, Република Чешка, 2001

Награда за најдобра документарна серија – Република Чешка, 1999/2000/2001

 • 1996 – „Сведочењето на скриени сведоци“  (документарен)
 • 1996 – „Како нормален брак“  (документарен)
 • 1995 – „Банална Приказна“ & „Спачек според Спачек“ (две епизоди од серијата „Его“)
 • 1993 – „Канарска врска“ (долгометражен)
 • 1992 – „Јан“ (ТВ Филм)

    Награди:

MFT CIRCOM, Шпанија

    Најуспешна Комерцијална Програма на ТВ Чешка, Република Чешка, 1992

 •  1992 – “Duo De Guitares” (експериментален музички)
 • „Ајде да се исчисти“ (краткометражен)

    Награди:

    Награда од литературен фонд – Прага, Република Чешка

    Фестивали:

Алпе Адриа Синема – Филмски фестивал, Трст, Италија

ТОЗИЈА ВАРДАН

Филмографија

 • 2016 „Џган“ (долгометражен игран)

Награди:

Brunswick Film Festival, Germany, 2016 – Специјална награда за актер Мартин Ѓоргоски

 Фестивали:

Chicago International Film Festival, САД, 2016

Braunschweig IFF, Германија, 2016 

Heimspiel IFF, Германија, 2016

Eastern Neighbours Film Festival, Холандија, 2016

Razor Reel, Белгија, 2016

Cinedays, Македонија, 2016

Exground Filmfest, Германија, 2016

Goteborg IFF, Шведска, 2017

Balkan Florence Express, Италија, 2017

Lume Festival, Бразил, 2017

Festival Internacional de Cine de Guadalajara, Мексико, 2017

Festival Film Policier de Liege, Белгија, 2017

Transilvania IFF, Романија, 2017

Shanghai IFF, Кина, 2017

Durban IFF, Јужно Африканска Република, 2017

Prifest Prishtina International Film Festival, Косово, 2017

 • 2012 – „Човекот што имаше чудна навика да ме мава со чадор по глава“ (краткометражен)

Награди:

3то место – КАМ Фестивал за краткометражен филм, Каиро, Египет, 2013

Најдобар краткометражен филм – SEE a Paris Фестивал на филмови од југо-источна Европа, Париз, Франција, 2013

Награда „Сребрен Џед“  – Меѓународен филмски фестивал, Луксор, Египет, 2012 

Гран при за најдобар краткометражен филм – Меѓународен филмски фестивал, Валадолид, Шпанија, 2012  

Фестивали:

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – АТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија, 2014

Меѓународен филмски фестивал „Една земја, еден филм“, Апша, Франција, 2013

Меѓународен филмски фестивал, Инсбрук, Австрија, 2013

Филмски фестивал ДИВАН, Романија, 2013

Филмски фестивал Мотовун, Хрватска, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал на европски филм – CineDays, Скопје, Македонија, 2012

Меѓународен филмски фестивал, Тирана, Албанија, 2012

Меѓународен филмски фестивал Галф, Дубаи, ОАЕ

ФЕСТРОИА Меѓународен филмски фестивал, Сетубал, Португалија, 2012

Награди:

Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

Фестивали:

Балкан филм фест, Лублин, Полска, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2012

Фестивал Диесе, Дижон, Франција, 2012

Фестивал на авторски филм, Белград, Србија, 2012

 • 2011 – „Одлука“ (краткометражен)
 • 2011 – „Македонската борба“ (10 среднометражни документарци)
 • 2009 – „Еден“ (краткометражен)

 Награди:  

Награда на MOSFILM – Меѓународен Филмски фестивал „Браќа Манаки“, Maкедонија, 2009  

Награда за најдобар краткометражен филм на Балканот – Скопски филмски Фестивал, Mакедонија, 2009  

Награда за најдобар краткометражен филм – Меѓународен фестивал на краткометражен филм Aстерфест, Струмица, Македонија, 2009

Фестивали:

БЕЛЕФ-Белградски Летен Фестивал, Србија, 2010

Балкански Филмски Фестивал ( во организација на  Middle East Technical University-Tурција), 2010

Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Букурешт, Романија, 2009

Фестивал на краткометражен филм, Прага, Чешка, 2009

СИНЕДЕЈС-Меѓународен фестивал на европски филм, Скопје, Македонија, 2009

 • 2008 – „Обсерваторија Кокино“ (среднометражен документарен)
 • 2007 – „Исклучок“ (краткометражен)
 • 2005 – „Дом…?“ (среднометражен документарен)
 • 2004 – „Северен лет“ (краткометражен)
 • 2004 – „Право на различност“ (TВ документарен)
 • 2003 – „Боби“ (краткометражен)
 • 2003 – „Чекајќи го Годо“ (краткометражен)
ЌОТРОШЕВ ЈАНЕ

Филмографија

 • 2005 – „Возови…или како го снимив првиот игран филм на Балканот“  (тв филм)
 • 2004 – „AIR MAIL  (краткометражен)
 • 2002 – „Кратко“  (краткометражен)
 • 2001 – „Пресија…или како од време на време балонот пука“  (краткометражен)
 • 2000 – „Фил … или замена за љубовта“  (краткометражен)
 • 1999 – „Шест дена остануваат до извлекувањето“  (краток документарен)
УРДИН КИРО

Филмографија

 • 2012 – “Чекори”
 • 2011- “Две времиња“

Награди:

Најдобар филм во категоријата заштита на животната средина – Меѓународен фестивал на филмови посветени на животните  и заштита на животната средина, Јаан, Кина, 2012

Фестивали:

Меѓународен фестивал посветен на животната средина, Вааса, Финска

 • 2008 – “Вода и оган”

Награди:

Гран при – Меѓународен филмски фестивал во Јахорина

Најдобар странски режисер на документарен филм – Меѓународен фестивал на незаисен филм и видео, Њујорк, САД

Најдобра кинематографија – Меѓународен фестивал на незаисен филм и видео, Њујорк, САД

Гран при – Фестивал на европски филм „Зелен бран“

 • 2007 – “Кучиња и возови”

Фестивали:

Фестивал „Скопско лето“, Скопје, Македонија

 • 2004 – “Планетариум и Деби Вилсон 
 • 2002 – “Догона”

Награди:

Специјална награда од жири – Фестивал на европски филм „Зелен бран“, 2012

Фестивали:

Фестивал „Златна роза“

Фестивал „Скопско лето“, Скопје, Македонија

 • 1998 – “Планетариум” (документарен)

Награди: 

Најдобар документарен филм – Меѓународен фестивал на незаисен филм и видео, Њујорк, САД, 2005

Уметничка награда „Теранова“- Меѓународен фестивал посветен на животната средина, Вааса, Финска

Фестивали:

Тв фестивал, Монте Карло

 • 1994 – “Те сакам, Ибан” (краткометражен)
 • 1971 – “Пишта” (краткометражен)

Фестивали:

Фестивал „Скопско лето“, Скопје, Македонија

ФАЗЛИЈА АРСИМ

Филмографија

 • 2015 – „Осветлената темнина“ (документарен)

     Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2015

 •  „Патишта на животот“ (долгометражен)
ЦВЕТАНОВСКИ АНДРЕЈ

Филмографија

 • 2011 – „Магдалена (Брачен помошник)“ (краткометражен)

    Фестивали:

GO East Филмски фестивал , Визбаден, Германија, 2012

Филмски Фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2012

In the Palace Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Бугарија, 2012

Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2012

„Врева“ уличен фестивал за активизам, Србија, 2012

 •  „Магијата на една култура“ (документарен)
ЦВЕТАНОВСКИ ГОЦЕ

Филмографија

 • 2015 – „Масло за салата“  (краткометражен)

     Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Русија, 2016

Фестивал на филмови од југоисточна Европа“SEE a Paris”, Париз, Франција, 2016

 • 2015 –  “Човекот што не сакаше да умре” (краткометражен анимиран)

     Награди:

Најдобар анимиран филм – Филмски фестивал „Hrizantema Horror and Fantasy“, Србија, 2015

     Фестивали: 

Меѓународен фестивал на анимиран филм „Anilogue“, Будимпешта, Унгарија, 2015

Меѓународен фестивал на анимиран филм „Аниматека“, Љубљана, Словенија, 2015

Еурошортс Филм Фестивал, Варшава/ Гдањск/ Катовице, Полска, 2015

Анимакс Скопје Фест, Македонија, 2015

Балканима, Белград, Србија, 2015

Филмски Фронт, Нови Сад, Србија, 2015

Меѓународен фестивал на анимиран филм ANIMACURSED, Рио де Женеиро, Бразил, 2015

Cartoon Club-Меѓународен фестивал на анимиран филм, Римини, Италија, 2015

 • 2013 – „Мал дисконтинуитет во времепросторот“ (краткометражен)

      Награди:

Најдобар регионален филм – Фестивал Филмски фронт, Нови Сад, Србија, 2014

Награда „Коскар“ за најдобар регионален филм – Српски фестивал на фантастични филмови, Белград, 2014

     Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Тирана, Албанија, 2014 

Bridge Film Festival, Косово, 2014

Фестивал на фантастичен филм, Белград, Србија, 2014

Фестивал на албански филм, Њујорк, САД, 2014 

Меѓународен филмски фестивал, Хоф, Германија, 2014

Филмски фестивал „Other Movie“, Лугано, Швајцарија, 2014

Cinema com Farinha, Бразил, 2014

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Македонија, 2014

Тузла Филм Фестивал, Босна и Херцеговина, 2014

Меѓународен фестивал на краткометражен филм Oslo Short Cuts, Норвешка, 2014 

Меѓународен фестивал на краткометражен филм Cine a la Calle, Баранкиља, Колумбија, 2014

SEE a Paris, Франција, 2014

Меѓународен фесривал на краткометражен филм, Љубљана, Словенија, 2014

Гросман фестивалот за филм и вино, Љутомер, Словенија, 2014

Меѓународен филмски фестивал ОДА, Тетово, Македонија, 2014

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – АТЕРФЕСТ, Струмица, Македонија, 2014

Меѓународен фестивал на фантастичен филм – ПиФан, Бучон, Јужна Кореја, 2014

 • 2010 – “Вистинската приказна за Хансел и Гретел “ (краткометражен анимиран)

    Награди:  

    Диплома АСИФА – Меѓународен фестивал за анимација „Балканима“, Србија, 2010  

    Специјална диплома од жири – Меѓународен фестивал н акраткометражен филм – Aстерфест, Струмица, Македонија, 2011

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал Анима Мунди, Рио де Женеиро и Сао Паоло, Бразил, 2010

Картун Клуб Римини, Италија, 2010

Фантастик филм фестивал, Лунд, Шведска, 2010

МотелX Лисабон – Меѓународен хорор филм фестивал, Португалија, 2010

Фестивал на македонски филм, Мелбурн, Австралија, 2010

Филмски фестивал „Наука и Фикција“, Трст, Италија, 2010

Aниматека – Меѓународен фестивал за анимација, Љубљана, Словенија, 2010

Детриот Индепендент Филм Фестивал, Мичиген, САД, 2011

Фестивал за анимиран филм, Истанбул, Турција, 2010

Фестивал на југоисточно европски филм, Франција, 2011

Скопски филмски фестивал, Македонија, 2011

KАН Фестивал на аматерски и независен филм, Вроцлав, Полска, 2011

Фестивал на чудесниот филм, Париз, Франција, 2011

Фестивал „Од другата страна на огледалото“, Св. Етјен де Шињи, Франција, 2011

Филмски фестивал „Една минута“, Аарау, Швајцарија, 2011

Бош Фестивал, Гевгелија, Македонија 2011

„Анибар анимација“ Филмски фестивал, Косово, 2011

„Анимакурсд“ Фестивал на хорор филм, Рио де Женеиро, Бразил, 2011

„Голден Kукер- Софија“ Фестивал за анимација, Софија, Бугарија, 2011

Филмски фестивал „Анимест“, Букурешт, Романија, 2011

Филмски фестивал Бања Луканима, Бања Лука, БиХ, 2011

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2011

„Dead by dawn“ Фестивал на хорор филм, Единбург, Шкотска

Анимакс Скопје Фест, Скопје, МАкедонија, 2011

In the Palace Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Бугарија, 2012

 • 2009 – “За фереџето и за среќата” (краткометражен)

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – Астерфест, Струмица, Македонија

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада

 • 2004 – ” Премногу Тв е штетна по здравјето” (краткометражен)
 • 2004 – ” Посрана ноќ” (краткометражен)

    Фестивали:

Фестивал на краткометражен филм, Сиджес, Шпанија, 2004

Фестивал 2009 План Б, Швајцарија, 2005

Фестивал за краткометражен филм, Измир, Турција, 2005

Фестивал Ле Чаплин, Франција, 2005

 • 2003/2005 – “Култура и субкултура” (документарна серија)
 • 2003 – “Eлвис и Ејнџел Харт” (краткометражен)

    Фестивали:

Париз Ту Курт Филмски фестивал, Париз, 2004

Филмски фестивал, Локарно, Швајцарија, 2004

Фестивал на Нациите, Австрија, 2004

Табор Филм Фестивал, Хрватска

Меѓународен фестивал на филмска камера  „Браќа Манаки“, Македонија

Фестивал на краткометражен филм, Измир, Турција

Фестивал Ле Чаплин, Франција

Кинемастик – фестивал за краткометражен филм, Малта, 2005

Меѓународен фестивал „Cinema and Technology“, САД

 • 2001 – “Ноќни шетачи” (краткометражен)
 • 1998 – “Губитник без причина” (среднометражен)
 • 1997 – ” Силувај ме нежно” (среднометражен)
ЧОЧОЛИ МЕРИТА

Филмографија

 • 2011 – „Херојот од урнатините“ (документарен)
 • 1995 – „Портрет на Сефедин Нуредини“ (документарен)
 • 1996 – „Кралот на сцената (Бајруш Мјаку)“   (документарен)
 • 1997 – „Портрет на Агим Винца“ (документарен)
 • 1997 – „Ламент (монодрама на Селман Исуфи)“ (документарен)
 • 1997 – „Монодрама од Авни Далипи“ (документарен)
 • 1997 – „Албанија (настаните во 1997)“ (документарен)
 • 1999 – „Почек“ (документарен)
 • 2000 – „Занаети во исчезнување“ (документарен)
 • 2000 – „Песно ечи“ (документарен)
 • 2001 – „Зана – Портрет на Зана Бериша“(документарен)
 • 2001 – „Тиварска мома“ (документарен)
 • 2001 – „Ѕвезда- Портрет на Улка Мујо“ (документарен)
 • 2001 – „Портрет на Мушерефе Лозана“(документарен)
 • 2001 – „Портрет на Аделина Марку“ (документарен)
 • 2002 – „Портрет на Ндичим Џепа“ (документарен)
 • 2003 – „Портрет на Ено Кочо“ (документарен)
 • 2005 – „Подалеку од осветата“ (документарен)
 • 2009 – „Три профила- Кастриот Туша, Агим Хуши и Ардиан Џема“ (документарен)
 • 2010 – „Профил на Печ Зогај“ (документарен)
ЏУРОВСКИ ПЕТАР

Филмографија

 • 2013 – „Дисидент“ (документарен)

    Фестивали:

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

 • 2011 – „Жртви на Комунизмот“ (документарна серија)
 • 2009 – „Волшебниот рид“ (документарен)

    Награди:

Бронзена боровинка – Меѓународен филмски  фестивал Јахорина, Пале, Босна и Херцеговина, 2013

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал „I’ve Seen Films“, Милано, Италија, 2011

Фестивал на европски филм, Букурешт, Романија, 2011

Меѓународен фестивал на археолошки филм, Роверето, Италија, 2010

Фестивал на македонски филм, Мелбурн, Австралија, 2010

 • 2004 – „5 % Талент“ (документарен)

    Фестивали:

Хрватски меѓународен филмски фестивал, Риека, Храватска, 2004

Меѓународен фестивал на филмска камера “Браќа Манаки”, Битола, Mакедонија, 2003

 • 2002 – „Патот на виножитото“ (експериментален) 

    Фестивали:

Хрватски меѓународен филмски фестивал, Риека, Хрватска, 2002

 • 2001 – „Петок 13ти“ (краткометражен)
 • 2001 – „Aрт галерија“   (долгометражен)

    Фестивали:

Филмски фестивал „Balkan South“, Литохоро, Грција, 2001

ЏИЏЕВА МАРИЈА

Филмографија

 • 2013 – „Барајќи ја среќата“ (документарен) 

     Награди:

Најдобар документарен филм – Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2014

    Најдобар документарен филм во Југоисточна Европа – Фестивал на филмови од Југоисточна Европа  SEE a Paris, Париз, Франција, 2014

Најдобар документарен филм – Mеѓународен филмски фестивал ФерФилм, Косово, 2014

     Фестивали:

Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2014

Ex Ponto, Љубљана, Словенија, 2014

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2014

Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2014

Фестивалот „Underhill“, Подгорица, Црна Гора, 2014

ЗагребДокс – Меѓународен фестивал на документарен филм, Хрватска, 2014

Фестивал на европски филм – Синедејс, Скопје, Македонија, 2013

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013

 • 2010 – „Некои поинакви приказни“ (омнибус, сегмент “Македонска приказна”)

    Награди:  

    Награда ФЕДЕОРА – Меѓународен филмски фестивал Пула, Хрватска, 2010  

    Специјално признание – Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2010  

    Специјална награда од жири – Меѓународен филмски фестивал, Херцег Нови, Црна Гора, 2010  

    Трета награда за сценарио – Државен Филмски Фестивал за сценарија, Врњачка Бања, Србија, 2010  

    Награда од публика – Фестивал на европски филм, Атина, Грција, 2010  

    Награда за костимографија (за словенски филм) – Филмски фестивал Порторож, Словенија, 2010

    Фестивали:

Galway Film Fleadh, Ирска, 2011

City of Women Меѓународен фестивал на современи уметности, Словенија, 2011

Фестивал на југоисточен европски филм, Лос Анџелес, САД, 2011 

Меѓународен филмски фестивал, Софија, Бугарија, 2011

Meѓународен филмски фестивал на жени автори, Кретеј, Франција, 2011

Меѓународен филмски фестивал, Гетеборг, Шведска, 2011

Меѓународен филмски фестивал, Пуна, Индија, 2011

Филмски фестивал Синема Сити, Нови Сад, Србија, 2010 

Меѓународен филмски фестивал, Таормина, Италија, 2010

Државен фестивал, Сопот, Србија, 2010

Сараевски филмски фестивал, Босна и Херцеговина, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Мотовун, Хрватска, 2010

Актерски филмски фестивал, Ниш, Србија, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Монтреал, Канада, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Дурес, Албанија, 2010

Филмски фестивал, Мостар, БиХ, 2010

Филмски Фестивал, Мојковац, Црна Гора, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Варшава, Полска, 2010

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2010

Филмски фестивал „Источни соседи“, Утрехт, Холандија, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Ваљадолид, Шпанија, 2010

Фестивал на новиот српски филм, Сиднеј/Мелбурн/Перт, Австралија, 2010

Meѓународен филмски фестивал, Картагина, Тунис, 2010

„Арт оф Синема“ Меѓународен филмски фестивал, Хајделберг, Германија, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Каиро, Египет, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Керала, Индија, 2010

Меѓународен филмски фестивал, Ченај, Индија, 2010

 • 2009 – „Погледни го животот низ моите очи“ (документарен)

    Награди:  

    Специјално признание – Фестивал Белдокс, Србија, 2009  

    Гран При – Андерхил Фестивал, Подгорица, Црна Гора, 2010

     Фестивали:

Meѓународен фестивал за документарен филм „Кронограф“ , Молдавија, 2009

Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2009

Астра Филм Фестивал, Сибињ, Романија, 2009

Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2009

Право Људски Фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина, 2009

Уан Ворлд Фестивал, Приштина, Косово, 2009

Меѓународен фестивал на краткометражен филм Aстерфест, Струмица, Mакедонија, 2009

Загребдокс Фестивал, Загреб, Хрватска, 2009

IDFA Меѓународен Филмски фестивал, Амстердам, Холандија, 2008

 • 2005 – „Ти си жива“ (краткометражен)

    Фестивали:

Меѓународен филмски фестивал, Мотовун, Хрватска, 2010  

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – Астерфест, Струмица, Македонија, 2006

БалканБлекБокс Фестивал, Берлин, Германија, 2005

 • 2004 – „Списокот на Тони Манџа“ (документарен)

    Награди:  

    Награда за најдобар документарен филм –  БалканБлекБокс Фестивал, Берлин, Германија, 2004  

    Награда за режија – Рома Филм фестивал “Златно тркало”, Скопје, Maкедонија, 2004

    Фестивали:  

Сараевски филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина, 2004

Меѓународен фестивал на филмска камера “Браќа Манаки”, Битола, Maкедонија, 2004

Загребдокс, Загреб, Хрватска, 2005

Фестивал за краткометражен и документарен филм,  Белград, Србија, 2005

Меѓународен фестивал на краткометражен филм – Астерфест, Струмица, Maкедонија, 2005

Меѓународен фестивал на документарен филм Докуфест, Призрен, Косово, 2006

 • 2000 – “Mис Амнезија” (краткометражен)

    Награди:  

    KOДАК награда за фотографија – Меѓународен фестивал на филмска камера “Браќа Манаки”, Битола, Maкедонија, 2000

    Фестивали:

Aлпе Адриа Синема Фестивал, Tрст, Италија , 2001

Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2000

Филмски фестивал, Мотовун, Хрватска